Hlavní obsah

Režisér Otomar Krejča slaví jubileum

Právo, Radmila Hrdinová

Když se ve světě vysloví pojem české divadlo, zazní pouze tři jména: dramatik Václav Havel, již zesnulý scénograf Josef Svoboda a režisér Otomar Krejča. Legendární osobnost, jejíž význam pro české divadlo druhé poloviny 20. století je nepominutelný, slaví ve čtvrtek pětaosmdesáté narozeniny.

Článek

Do divadla vstoupil jako herec, nejprve na prknech kočovné společnosti, poté v Jihlavě a Kladně. V Praze byl nejprve členem Nezávislého divadla, dva roky po válce působil v souboru D46 E. F. Buriana a pět let v Divadle čs. armády na Vinohradech. Jako herec vytvořil řadu stěžejních rolí - Othella, Cyrana, Dona Juana, Malvolia, Mlynáře z Jiráskovy Lucerny aj. Jeho výraznou tvář, charismatický hlas a herecké mistrovství zachytil i film.

Do dějin českého divadla však Krejča vstoupil především jako režisér, šéf činohry naší první scény a zakladatel Divadla za branou, jež se pod jeho vedením stalo skutečnou tvůrčí laboratoří herecké práce a pokorné, analytické interpretace dramatického textu. Když bylo v roce 1972 normalizátory české kultury Divadlo za branou zlikvidováno, nalezl Krejča ještě na pár let útočiště v libeňském Divadle S. K. Neumanna.

Pak už se z jeho režií těšili jen diváci ve Francii, Německu, Itálii, Velké Británii, Rakousku, Belgii, Finsku či Švédsku, kde všude jeho jméno vyslovovali a vyslovují s úctou. V roce 1990 obnovil Krejča Divadlo za branou II., ale porevoluční dynamická doba nepřála divadlu a po čtyřech letech byla scéna - údajně z ekonomických důvodů -zrušena. To, že se nenašel způsob, jak by mohl vynikající režisér na vrcholu tvůrčích sil předávat své zkušenosti dalším generacím, zůstane těžkou výčitkou porevolučním šéfům české kultury.

V roce 1996 se Krejča vrátil po třiceti letech na prkna Národního, respektive Stavovského divadla inscenací Goethova Fausta a o několik let později zde uvedl Bernhardův Portrét starého muže (Minetti). Za svou tvorbu je Otomar Krejča nositelem mnoha ocenění doma i v zahraničí, k nimž tento týden připojil čestnou plaketu, kterou převzal z rukou prezidenta Václava Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám