Hlavní obsah

Costa Gavras natočil film o terorismu

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejvíce ceněných hostů letošního festivalu v řecké Soluni je známý veterán politického filmu Costa Gavras. Na soluňské přehlídce světového i balkánského filmu představil snímek Můj plukovník (Mon colonel), v němž se na plátno opět vrací válka v Alžíru z konce 50. let.

Článek

"Jde o adaptaci knihy Francise Zamponiho, tentokrát jsem k filmu napsal scénář a snímek režíroval Laurent Herbiet," vysvětlil v Soluni Costa Gavras. Snímek sleduje mladého důstojníka, který musí sám sebe zapřít, aby organizoval mučení a násilnou represi. Nakonec se postaví na odpor, zmizí a je zabit, zatímco jeho velitel a plukovník tráví po letech své klidné stáří ve Francii.

"Hodně filmů a knih líčí tuto válku, v níž se Francie snažila marně udržet alžírskou kolonii, z pohledu povstalců a Alžířanů. Mám na mysli Pontecorvovu Bitvu o Alžír. Mě zaujala možnost podívat se na ten konflikt z pohledu Francie a jejích vojáků, tehdy přítomných na místě," přiblížil Gavras.

Film Můj plukovník ale míří výše, dává do souvislosti tehdejší boj francouzských jednotek o udržení francouzského Alžíru, dnešní válku proti terorismu a násilný vývoz svobody a demokracie do arabského světa. "Tehdy si také Francouzi mysleli, že do Alžírska exportují civilizaci, zavedou v něm moderní školství a zdravotní péči. Ale z odstupu je vidět, jak ten jejich ideál byl pochybný. Když se vojáci snažili pacifikovat hnutí odporu, dopouštěli se mučení, prováděli veřejné exekuce. Byla to hlavně špinavá a okupační válka," dodal filmař.

U nás známe Costu Gavrase ze zfilmování románu Artura Londona Doznání i jako dvojnásobného držitele Oscara. Jeho návštěva má v Řecku pikantní nádech, neboť se tady narodil a teprve později se usadil ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám