Hlavní obsah

Začal 47. mezinárodní filmový festival v Soluni

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Řecku se rozběhla přehlídka filmů, na kterou se tradičně sjíždějí některá velká jména evropského filmu a která představuje tvorbu celého Balkánu. V univerzitním městě a centru řecké oblasti Macedonie probíhá od 17. až do neděle 26. listopadu. Letošními největšími hvězdami jsou například filmařský světoběžník Wim Wenders a český surrealista Jan Švankmajer, který v sobotu večer v místní galerii slavnostně zahájil i výstavu věnovanou sobě a tvorbě jeho před rokem zesnulé manželky Evy.

Článek

O Švankmajerovi se tady mluví v superlativech, navíc by měl v rámci retrospektivy uvést většinu svých filmů. Když prozradíte svůj český původ, řeknou vám tady, že jste "ze země mistra Švankmajera". Na závěr festivalu přijede francouzská herečka Emmanuelle Béartová, která nově hrála v hořkém melodramatu Zločin Manuela Pradala. V něm se snaží odvrátit muže od sebedestrukčního vzpomínání na mrtvou lásku.

Své filmy v Soluni představují i brazilský režisér Motocyklových deníků Walter Sallas nebo politický filmařský veterán Costa Gavras, který natočil v roce 1970 adaptaci autobiografické knihy Doznání českého komunistického prominenta Artura Londona, vězněného za procesů v 50. letech. Svou retrospektivu dostal i nejznámější současný turecký filmař Nuri Bilge Ceylan, o němž se mluví jako o básníkovi filmového pozorování světa.

Program nabízí i novinku Davida Lynche Inland Empire, v níž si zahrál Jeremy Irons nebo Julia Ormond. Samozřejmě jde opět o odhalování tajemství kolem věrolomné i záhadné ženy, která se objevuje v dvojité podobě - obě si zahrála Laura Dern. Festival zahájil nový film Stephena Frearse Královna, který se vrací k době smrti princezny Diany, kdy se anglická královna překvapivě stáhla z veřejného povědomí a bylo na premiéru Blairovi, aby promluvil do veřejného pozdvižení. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám