Hlavní obsah

Dravý zvuk i líbivé melodie v artrockovém hávu

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká vám něco sweetish rock'n'roll nebo power pop? Ne? Na české hudební scéně se už pár let pohybuje partička mladých kluků, nadšených instrumentalistů i retrorockerů Sunflower Caravan. Už z názvu kapely je patrné, že její muzika je cítit květinovými, psychedelickými 60. léty a ostřejšími léty sedmdesátiletými.

Článek

"Dřív jsme vycházeli hodně z Beatles, Jimiho Hendrixe, Davida Bowieho, dnes spíš posloucháme modernější a nové kapely jako Redhoty nebo Coldplay," říká k hudební inspiraci zakládající člen, hráč na klávesy a skladatel Andy Čermák a dodává, že kapela vznikla před pěti lety, kdy se k němu a jeho nevlastnímu bratrovi - bubeníkovi - přidal baskytarista Michell.

"Naše hudba se vyvíjela od progresivního rocku, přes rock'n'roll, víc k poprocku do populární, poslouchatelnější hudby. Někdy jí říkáme sweetish rock'n'roll. Je to taková slovní hříčka ze slova švédský. Ta vznikla v souvislosti s naším turné ve Švédsku," doplnil mozek kapely.

Prozatím vystupují bez zpěváka, což může a nemusí být handicapem: "To je právě otázka. Bez hlasu jsme zvláštní, je to pro naši hudbu specifické a lidi jsou na to zvyklí. Druhá věc ale je, že zpěv potřebujeme. Hudba by byla stravitelnější a blíž lidem. Jenže je hrozně těžký najít kvalitního zpěváka, se kterým bychom si sedli. Novou nahrávku plánujeme obohatit mužským hlasem. Zatím je to u zrodu. Nechtěli bychom tím narušit ksicht kapely," vysvětluje Andy, který se s kapelou prosadil na turné po Švédsku, kam je pozvali The Ark, v současnosti asi nepopulárnější švédský band.

Na Sunflower Caravan jsou zvláštní i další věci. Klávesista na koncertu pobíhá mezi dvěma nástroji - hammondkami a klávesami. "Chtěli jsme víc hrát na klávesy jako na kytary. Je to víc rock'n'rollovější. Na klávesách mám i klasický klavír se smyčci, na které hraju víc líbivé melodie, naše hitovky," doplňuje klavírista. Po letech je jejich sen na spadnutí, chystají se podepsat smlouvu s producentem a nahrát debutovou desku. "Nechci zatím jmenovat, ale v nejbližších dnech bychom se měli domluvit na spolupráci. Doteď jsme všechno dělali sami, na koleně. Příští rok snad natočíme desku, pod labelem a profesionálně," prozrazuje nadšeně Andy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám