Hlavní obsah

V neděli udělí Zlaté glóby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Zlaté glóby, které budou předány v neděli v Los Angeles již tradičně předznamenávají udělení nejvýznamnějších filmových cen - Oscarů. Sláva bude o to větší, že obě ceny letos slaví jubileum, mladší Zlaté globy se rozdělují ji po šedesáté a sošky Oscarů se budou 23. dubna předávat po pětasedmdesáté.

Článek

Zlaté globy nemají váhu Oscarů, ovšem filmová studia je nepodceňují. Pravidlo totiž říká, že Oscary získávají právě filmy, které uspěly už v klání o globy, jichž se však udílí víc, protože filmy jsou rozděleny do dvou kategorií, přičemž dramata nesoutěží s muzikály a komediemi.

Chicago proti Newyorským gangům

"Větší rozptyl umožňuje více filmům a více představitelům získat zasloužené ocenění," pochvaluje si Christina Kouneliasová, která má na starosti oscarovou strategii studia New Line. V souboji o sošku ctihodné akademie se například musejí drama Martina Scorseseho Newyorské gangy a zfilmovaný muzikál Chicago postavit proti sobě. U glóbů se ale mohou oba tyto snímky stát nejlepším filmem roku 2002. To je ovšem zároveň i důvodem, proč v očích mnoha lidí mají malé pozlacené zeměkoule menší prestiž než malí pozlacení Oscaři.

Příspívá k tomu také skutečnost, že o tom, kdo dostane glóbus, rozhoduje kolem devadesáti zahraničních novinářů, členů Hollywood Foreign Press Association, zatímco o Oscarech tisíce filmových profesionálů - herci počínaje přes režiséry až po scénáristy, kameramany a producenty.

Novinářům bývá vyčítána úplatnost, členům akademie zase zkostnatělost a nekompetence, protože na rozdíl od kritiků mnozí většinu filmů ani neviděli.

Význam glóbů

 Zlaté glóby jsou sice stále jen ´tou druhou´ ze slavných hollywoodských filmových cen, filmová studia je však berou velmi vážně. A to nejen proto, že deset dnů před uzávěrkou nominací na Oscara (29. ledna) dávají členům filmové akademie ještě příležitost k přehodnocení jejich návrhů.

Už jen nálepka nominováno na Zlatý glóbus přitahuje do kin diváky a později pomáhá i na trhu videa. S dodatečnými příjmy v desítkách milionů dolarů pak může počítat ten, jehož snímek skutečně získá pár glóbů anebo Oscarů.

Pečlivé načasování

A tak filmová studia po půstu, kdy se na plátnech kin objevovala jen béčková produkce, vytáhla své trumfy v podobě trháků. "Načasování je mimořádně důležité," ví dobře Tony Angelotti, jeden z mnoha oscarových stratégů v Hollywoodu. Lobbisty jako on si studia najímají, aby u těch, kdož rozhodují o nominacích, probudili patřičný zájem o snímky studia, které zastupují.

Reklama

Související témata:

Související články

DiCaprio mezi gangy

Americký filmový herec Leonardo DiCaprio už chce být ve filmech "dospělý" a nepůsobit jen jako dívčí idol z úspěšného Titaniku. Novinářům se s tím ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám