Hlavní obsah

Cenu pro mladé výtvarníky získal video projekt Barbory Klímové

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2006 se ve čtvrtek stala brněnská výtvarnice Barbora Klímová (29). Mezinárodní porotu si získala video projektem Replaced, v němž pozorovala a srovnávala vlivy a účinky veřejných performancí ze 70. a 80. let s těmi současnými.

Článek

"Cenu jí udělujeme za citlivý dialog s nedávnou historií umění. Zkoumá specifické práce českých umělců zabývajících se performancí a trvalou důležitost jejich tvorby,"odůvodnila porota svůj výběr. Barbora Klímová si rovněž odnesla Cenu diváků v hodnotě pět tisíc korun. "Je to historický okamžik, kdy se publikum shodlo s odbornou porotou," doplnil Radek Horáček, ředitel Domu umění města Brna, kde byly ceny předány a jsou práce šesti finalistů vystaveny do 26. listopadu.

Absolventka fakulty výtvarných umění na brněnské VUT ke svým video projekcím Právu řekla: "Projekt vychází z akcí, které realizovali v 70. a 80. letech čeští performeři. Vybírala jsem ty, které vznikly ve veřejném prostoru. Zajímalo mě, jak se veřejný prostor od 70. let proměnil a jak se proměnily reakce lidí a konvence spojené s určitými místy. Na výstavě můžete vidět pět videí, která jsou točena skrytou kamerou. Doplnila jsem je záznamy rozhovorů s původními performery."

Místo jako umělecký prvek

Začátky projektu spadají do Olomouce: "V kavárně Caesar jsem narazila na to, že kdysi existoval olomoucký umělecký kruh. Zabývala jsem se rekonstrukcí a jemným výzkumem performancí tehdejších umělců. Ovšem výsledek není jednoznačný," a dodala, že většina jejích projektů reaguje na místo a jsou pro konkrétní prostor i určeny.

Cílem Replaced bylo také zjistit reakce lidí. "Jsou neteční, dění kolem spíš ignorují. Myslím si, že je to tím, jak jsou dneska lidé zmatení reklamou. Třeba při akci Buď a nebo, kdy jsem ležela na ulici. Skoro nikdo se o mě nezajímal. Jen kdosi zavolal záchranku," doplnila autorka.

Výlet do New Yorku a sto tisíc

Vítězka již sedmnáctého ročníku získala finanční obnos 100 tisíc korun a šestitýdenní studijní pobyt v New Yorku. "Z ceny mám radost, je to velká motivace. O tom, jak ji využiju jsem  zatím neuvažovala, ale důležitá je pro mě cesta do New Yorku. Chtěla jsem se tam vždycky podívat. Zajímá mě tamní architektura, urbanismus i výtvarná scéna," řekla s úsměvem na tváři Klímová.

Rafinovaný koncept Rafanů

Vedle hlavní ceny, která má ve světě vynikající zvuk, se předalo i ocenění čtenářů časopisu Reflex. Šek na 50 tisíc korun obdržela skupina Rafani za svérázný projekt vaření a rozdávání jídel kolemjdoucím před Domem umění. Během vernisáže pak dali barevné spreje místním dětem a ty na stěnu galerie nastříkaly barevná kola.

Finále se zúčastnili kromě Barbory Klímové a skupiny Rafani Jan Jakub Kotík, Dušan Skala, Tomáš Svoboda a Dominik Lang. Výběr mladých umělců letos opět potvrdil, že současné umění se orientuje víc na koncept než na klasická díla.

Na to dokonce anonymně reagoval jeden z návštěvníků výstavy: "Horáčka patří zastřelit, že do Domu umění natahal takové věci." Ředitel se nezalekl: "Je to stejné jako v roce 2002. To kdosi navrhoval zastřelení nejen mě, ale i pana Chalupeckého. Ale ať si na mě dá dotyčný pozor!" neodpustil si vtipnou poznámku a pokračoval, "my nějak přetrpíme útok mladého umění, ale budeme rádi, až to tady skončí a dáme prostor tomu klasickému, konzervativnímu."

Cena Jindřicha Chalupeckého

Je udílena mladým umělcům do 35 let, střídavě v Praze a Brně. Vznikla z iniciativy exprezidenta a dramatika Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Pojmenována je podle filosofa a literárního a výtvarného kritika Jindřicha Chalupeckého.

Více informací na www.jchalupecky.cz .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám