Hlavní obsah

Lang Lang jako čínský punk

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká pověst předcházela teprve čtyřiadvacetiletého čínského pianistu Lang Langa, který vystoupil minulý týden dvakrát v Rudolfinu s Českou filharmonií. Již deset let žije v USA, kde absolvoval lekce na mistrovských školách, a toto prostředí mu k jeho talentu ještě přidalo vizáž téměř punkové hvězdy, jež se stala idolem především pro ženskou část publika.

Článek

Nebylo divu, že Lang Langův pražský debut přilákal nebývalé množství posluchačů a programy byly vyprodané již dlouho před zahájením, což by se ale takové instituci jako ČF stávat nemělo. Lang Lang svým podáním náročné Rachmaninovy Rapsodie na Paganiniho téma exceloval, k virtuózní technice přidal i oduševnělý projev, jímž doslova splýval s klaviaturou a tak si s touto v mnoha variacích plynoucí skladbou nadýchaně hrál.

Dirigent Jiří Bělohlávek s ČF mu vycházeli vstříc a tak úspěch byl veliký - po ovacích ve stoje přidal ještě sám klavírní verzi křehké čínské písně Odrazy měsíčního světla v zátoce a ukázal tak i svou k domovu obrácenou tvář. Orchestr se ještě pod Bělohlávkem předvedl v nejlepší formě ve Dvořákových Symfonických variacích a hlavně v Janáčkově Tarasu Bulbovi, to již ale část publika neslyšela, neboť ta odešla ke své škodě již po Lang Langovi. ČF s Bělohlávkem doprovodí Lang Langa na britském zájezdě tento měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám