Hlavní obsah

V USA ukradli vzácného Goyu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácný obraz španělského malíře Franciska Goyi Niňos en el carretón (Děti v kočárku) se stal kořistí zlodějů, kteří se jej zmocnili, když byl převážen z Muzea umění v Toledu v americkém státě Ohio do Guggenheimova muzea v New Yorku. O krádeži z minulého týdne v úterý informovaly obě umělecké instituce.

Článek

Olej z roku 1778, který je majetkem stálé sbírky Muzea umění ve středošpanělském Toledu, byl ukraden pravděpodobně při průjezdu Scrantonem v Pensylvánii. V New Yorku se měl stát částí výstavy Španělské malířství od El Greka po Picassa: Rány času, která bude zahájena v pátek a na níž má být předvedeno na 150 děl z muzeí a sbírek nejen ze Spojených států, ale i z Mexika, Kanady, Španělska a dalších  zemí.

Vzhledem k tomu, že Goyův obraz z roku 1778, jenž byl pojištěn na milión dolarů, je velmi známé dílo, je na legálním trhu neprodejný. Pojišťovací společnost nabídla odměnu 50000 dolarů (téměř 1,1 miliónu Kč) za informace vedoucí k nalezení obrazu. Pátrání rozjel i Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Francisco de Goya y Lucientes (1746 až 1828) je považován společně s El Grekem a Diegem Velázquezem za jednoho z géniů španělského výtvarného umění. Byl posledním ze starých mistrů a prvním z moderních umělců, který výrazně ovlivnil tvůrce od Delacroixe až po Dalího. Malíř a grafik Goya se proslavil zejména svými královskými portréty, nemenší proslulost si však získal i obrazy a grafickými listy zachycujícími lidové scény či okamžiky z pohnutého života své země. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám