Hlavní obsah

Formani na farmě skrývají Zvíře

Novinky, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽELKOVICE

Jako Hon na zvíře pojali bratři Formani a vedení Národního divadla netypickou tiskovku k nové operní inscenaci ND. Ta se totiž jmenuje Kráska a zvíře, napsal ji v roce 1994 americký minimalista Philip Glass a vychází ze slavné francouzské pohádky, kterou u nás známe ze zpracování Františka Hrubína i z Herzova filmu.

Článek

Formani ji zkouší na farmě v Želkovicích a novináři je zastihli během pauzy mezi ranním a podvečerním zkoušením. Farma či spíše selská usedlost patří jejich přátelům Richardovi Bašteckému a Radce Hoffmeisterové (provozují v ní i hospůdku a Galerii Českého krasu - obé stojí za návštěvu, v galerii právě probíhá výstava hudebních karikatur Josefa Blechy) a nalézá se asi 60 km západně od Prahy.

Formani ukončili námořní projekt na Vltavě v Praze a věnují se nyní plně Glassovi. Petr je režisérem, Matěj jedním ze čtyř výtvarníků scény, autorem kostýmů bude Jan Pištěk. V umělé, takřka "nafukovací" jízdárně, patřící k farmě, vyrostly dvě makety scény a v nich zkouší ve dvou "turnusech" se zpěváky.

Místo zvířete auto

Nepodařilo se nám sice zahlédnout ono slibované Zvíře - ukázali nám jen auto, které je prý bude převážet - ale z tiskových podkladů se investigativnímu novináři podaří vyčíst, že zpívající zvíře budou alternovat Alexandr Beň a Jiří Kubík. Zato jsme viděli jednu z Krásek Janu Štefačkovou a některé další interprety, kteří v nepředstavitelném horku odvádějí svou daň umění.

"Ale jsme na ně hodní," tvrdili Formani a zpěváci přizvukovali. Nakonec šance zpívat v opeře, kterou Glass určil původně jen jako filmovou hudbu ke slavnému zpracování Krásky a zvířete z roku 1945 francouzským režisérem a básníkem Jeanem Cocteauem, za trochu námahy stojí. "Pro všechny je to dost náročné, hudba se váže k filmovým situacím a střihu a na scéně musíme vše přesně dodržet, abychom neporušili autorská práva," vysvětluje Petr Forman.

Připojí se Agon Orchestra

Zatím se zkouší na hudební originální nahrávku, později v divadle se k nim připojí Agon Orchestra vedený Petrem Kofroněm. Po červencové pauze se vrátí Formani na farmu v srpnu a pak se stěhují do Prahy, kde se 28. srpna odehraje premiéra v historické budově ND. "Chtěli bychom poprvé použít sériový systém, takže poběží sedm představení bez bourání scény a pak ji stáhneme a uvidíme, co dál," říká ředitel ND Daniel Dvořák. A šéf opery Jiří Nekvasil dodává: "Uvedení Glasse bude druhou částí naší minimalistické trilogie - po Adamsově Smrti Klinghofera plánujeme ještě operu od Michaela Nymana."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám