Hlavní obsah

Petr Bende zapomněl na detaily

Právo, jaš

Druhá deska zpěváka Petra Bendeho, druhého z loňské SuperStar, vznikla na základě toho, že byl osloven, aby napsal nějaké písničky k filmu Marcela Bystroně Snadné je žít. Napsal melodii Co dáš, to dostaneš, přidal další dvě skladby a základ desky byl na světě.

Článek

Zbývalo přidat pár dalších písniček. Zatímco své první album bez ohledu na účast v televizní soutěži připravoval dva roky, aktuální počin byl hotový za pětadvacet dnů. Nedá se ale říct, že by ho to nějak negativně poznamenalo. Bende je zkušený muzikant, zpěvák i autor, navíc spolupracoval s producentem Milanem Cimfem, a tak se jmenované vlastnosti zdvojnásobily. Zvuk kolekce je uspokojivý, profesionální.

Sbírku Život ve vteřinách.cz lze rozdělit do tří oblastí. Bende je nejjistější jako zpěvák. Paradoxně nikoli soutěž, nýbrž desky ukazují, jaký hlasový fond má. Píše si skladby přímo "na tělo", jeho projev je jistý, s tím provokativním nakřápnutím v hlase ryze rockový. Jako autor je už Bende poněkud rozpačitý.

Novinka prozrazuje, že si rád hraje s hudebními žánry, vykročí na ní až k využívání samplů (Múza), dotkne se folklóru (Přicházej, světlo dnů), spojuje rock s popem, ale současně to občas vypadá, že skladby vznikají jako na běžící lince. Ne všechny mají potřebnou vnitřní sílu, některé by zasloužily nahradit silnějšími, opravdovějšími.

Nejslabší oblastí jsou texty. Bende se v nich projevuje jako romantik bez dostatečné slovní zásoby. Jeho pohled na svět je víceméně kýčovitý. Chybí překvapivý výraz, pružné slovní spojení, nenadálé téma. Vznikla tedy průměrná deska dobrého zpěváka, který už by měl mít dostatečnou jistotu na to, aby příště zapracoval na věcech, v nichž to tak dobře nejde.

Petr Bende: Život ve vteřinách.cz Sony BMG 2006, 53:14 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám