Hlavní obsah

Festival krátkých filmů v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha letos podruhé hostí Festival krátkých filmů, který opět uvede v mezinárodní soutěži a nesoutěžních sekcích to nejlepší, co v průběhu uplynulého roku vytvořili mladí talentovaní filmaři z celého světa. Jako bonus pak představí také krátké filmy dnes renomovaných režisérů z dob, kdy jejich jméno neuměli ve filmových časopisech ani přečíst.

Článek

"Festival představuje v Česku ne tak docela známý žánr - krátké hrané filmy. Podstatná část z nich nevzniká na filmových školách, ale v malých nezávislých produkcích, péčí režisérů, kteří mají nějakou tu vzdělávací instituci zpravidla už za sebou. Jejich společným rysem je profesionální úroveň a propracovanost ve spojení s naprostou tvůrčí svobodou. Mohou být odvážné a nekompromisní ve svém stylu, hravé v přístupu k tématu i filmovému jazyku, mohou se pustit do opravdu menšinových námětů anebo zkusit naprosto praštěnou filmovou formu," říká mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Soutěžní filmy jsou hrané, ale v ostatních sekcích jsou také filmy animované. Např. sekce Labo představí filmy vzniklé technologiemi počítačové 3D animace, Panorama švédský animovaný film, který zvítězil na MFF v Berlíně 2005 a v sekci představující festival Interfilm Berlín tvoří 3D animace dokonce téměř polovinu programu.

V soutěži se letos utká 21 krátkých hraných filmů ze 14 zemí ze všech kontinentů s výjimkou Antarktidy a své želízko v ohni bude mít i Česká republika. Jsou mezi nimi filmy z Francie, Švédska, Německa, Velké Británie, Španělska, České republiky, Argentiny, Mexika, USA, Austrálie, Kanady, Senegalu, Koreji nebo Malajsie. Stejně jako minulý rok porota udělí jednu Hlavní cenu a dvě zvláštní uznání. Všechny podrobnosti najdete na www.pragueshorts.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám