Hlavní obsah

Premiéry - Potomci lidí i Iluzionista

Tento týden má premiéru sci-fi podle předlohy P.D. Jamesové Potomci lidí, tajuplné historické drama Iluzionista, starší Kachyňův snímek Městem chodí Mikuláš a dobrodružný dokument Omo - Cesta do pravěku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Potomci lidí

Do nedaleké budoucnosti nás ve své temné a šokující vizi uvádí režisér Alfonso Cuarón, který se inspiroval slavnou stejnojmennou sci-fi novelou královny detektivek P. D. Jamesové.

Příběh nás zavede do roku 2027, kdy se Země ocitá na pokraji beznaděje a anarchie, jelikož se již 18 let nenarodilo žádné dítě. Díky totalitnímu zřízení dokáže jediná Velká Británie odolávat všeobjímajícímu chaosu. Platí za to sice strašnou cenu - občanská práva jsou velmi okleštěna a občasné pokusy o odpor brutálně potlačovány, ale Theovi, londýnskému byrokratovi, který už jen pasivně čeká na svůj konec, je to úplně jedno.

Ovšem jen do chvíle, než se s pytlem na hlavě ocitne v kufru dodávky a posléze stane tváří v tvář své bývalé lásce Julian, která stojí v čele jedné z mnoha odbojových skupin a má pro Thea speciální úkol - zajistit pro jednu z jejích spolubojovnic tranzitní víza a dostat ji bezpečně ze země.

Během cesty, jejímž cílem je azyl pod záštitou organizace Human Project, Theo zjišťuje, že jeho chráněnka Kate není obyčejná uprchlice. Naopak - je to člověk, kvůli kterému by byla spousta lidí ochotná vraždit. Je totiž v osmém měsíci těhotenství a představuje kýžený zázrak, na který lidstvo už devatenáct let čeká. Na útěku před anarchisty, kteří by ji rádi zlikvidovali kvůli zachování stávajícího bezvýchodného stavu, a reprezentanty režimu, již by ji rádi zneužili ke svým politickým cílům, se Theo a Kate stávají velmi nejistou, nicméně jedinou nadějí naší civilizace...

Children of Men, USA / Velká Británie 2006, 109 min., české titulky, režie: Alfonso Cuarón, hrají: Clive Owen, Michael Caine, Julianne Mooreová, Chiwetel Ejiofor, Charlie Hunnam...

Iluzionista

Tajemný příběh Iluzionista, který skvěle kombinuje romanci, politiku a magii, napsal a zrežíroval Neil Burger.

Nadaný iluzionista Eisenheim ohromuje čím dál více vídeňské publikum. O jeho výjimečnosti se dozvídá také korunní princ Leopold. Krutý následník trůnu se rozhodne navštívit Eisenheimovo vystoupení se svou krásnou snoubenkou Sofií von Teschen. Ta si brzy uvědomuje, že zná mága z dětství. Téměř zapomenutý vztah znovu ožívá. Tajní milenci se rozhodnou dostát svému slibu z mládí a uprchnout spolu. Následujícího dne je však Sofie nalezena mrtvá. Zdrcený Eisenheim nedbá vyšetřujícího inspektora Uhla  a bere spravedlnost do svých rukou. Musí dokázat Leopoldovu vinu na Sofiině smrti dříve, než bude sám zničen. Nikdo netuší, že se tajemný mág teprve chystá předvést největší iluzi své kariéry...

Na vzniku filmu se z velké části podílela Česká Republika. Iluzionista byl totiž natáčen v Praze, Táboře a Českém Krumlově.

The Illusionist, Česká republika / USA 2006, 110 min., české titulky, režie: Neil Burger, hrají: Edward Norton, Jassica Bielová, Rufus Sewell, Paul Giamatti...

Omo - Cesta do pravěku

Slovenský dokument o splavení etiopské řeky Omo, která patří k nejnáročnějším na světě. 

Minulost lidstva se utváří z afrických dějin. Někde tam, na břehu etiopské řeky Omo, daleko od civilizovaného světa, se také našly nejstarší kosti pravěkého člověka. Milióny let se však dějiny civilizace lidstva tomuto území vyhýbaly a díky těmto okolnostem se v povodí řeky Omo uchovaly kmeny, které nás mohou vtáhnout zpět do minulosti. Můžeme tak lépe porozumět, odkud jsme přišli a kam také směřujeme. Šest odvážlivců se pustilo na raftu nebezpečným kaňonem řeky Omo do neznáma. Bojovali s jejími nástrahami v těžkých peřejích, nacházejících se na území nikoho, aby objevili nejen přírodní lidi žijící na dolním toku řeky Omo, ale i sebe sama.

Omo - Cesta do praveku, Slovensko 2002, 68 min., projekce z DVD, slovenské znění, režie: Pavol Barabáš

Městem chodí Mikuláš

Komorní filmový příběh, odehrávající se v nemocnici malého města, vypráví o velkém trápení malého uličníka, jemuž přezdívají Lže a krade, a který slíbí své malé spolupacientce, že přivede do nemocničního pokoje Mikuláše - tradiční postavu českého adventu. Tento slib se mu nepodaří splnit, jeho snahy několikrát překazí pedantická vrchní sestra, které se tu říká Stará koza.

V průběhu děje se odhalují napjaté vztahy mezi třemi dospělými - alkoholikem dr. Koníčkem, vrchní sestrou a mladou sestřičkou Pipkou, všelijak zatížené různými nevraživostmi, planými iluzemi i zklamanými nadějemi. Přes všechny konflikty a jakoby zázrakem tu v závěru dojde k laskavé chvilce mimořádného citového pochopení a v nemocnici se konečně objeví Mikuláš.  

Městem chodí Mikuláš, Československo 1992, 88 min., projekce z DVD, české znění, režie: Karel Kachyňa, hrají: Josef Abrhám, Barbora Hrzánová, Alena Mihulová, Kateřina Herčíková - Hrachovcová , Eliška Balzerová, Čestmír Řanda ml., Pavel Nový, Václav Jakoubek, Pavel Chalupa, Martin Písařík, Lucie Čechová, Igor Smržík... 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám