Hlavní obsah

Clapton jede do Escondida a nemá naspěch

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JJ Cale a Eric Clapton natočili společnou desku a pojmenovali ji podle slunného kalifornského města Escondido. Nabízí poklidnou zasněnou muziku s náznaky jižanského blues i country.

Článek

Escondido je převážně "meditační" deska. Případná souvislost se známou hitovkou Cocaine, kterou také napsal Cale, je zcela zavádějící. Clapton zde úplně rezignuje na kytarové riffy, mnohem více se pohybuje na území americké lidové muziky.

K nahrávání přizvali kromě Alberta Leeho, Johna Mayera a Doyla Bramhalla i Dereka Truckse, se kterým se Clapton nedávno představil v Praze. Trucks jinak hraje s legendárními Allman Brothers (méně známá, ale zajímavá je i jeho kapela Derek Trucks Band).   

Z desky je cítit, že Clapton částečně chce točit moderní "obyčejné písničky", zároveň se ale nemůže odpoutat od blues. Vzniká tak claptonovské soul-pop-blues. Konkrétně na Escondidu, kde je autorem většiny tracků Cale,  zaznívají i názvuky country, což na Claptonových sólových deskách nebývá úplně běžné.

I když Escondido asi nezaujme v Claptonově mohutné diskografii nějakou zásadní pozici, je to velice příjemná deska. Má silnou snivou atmosféru a  všechny vyhrávky na kytary i varhany jsou absolutně bezchybné. V ponurém listopadovém počasí může mít takový prosluněný hudební pozdrav z jihu USA přímo léčivé účinky.       

JJ Cale/Eric Clapton: Escondido, Warner 2006   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám