Hlavní obsah

Harry Potter se vrací po tříleté přestávce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Jedinečný čarodějnický učeň Harry Potter se vrací mezi čtenáře s příběhem z pátého ročníku svého studia na škole čar a kouzel v Bradavicích. Milióny čtenářů na celém světě pátý díl série netrpělivě očekávali tři roky, od vydání čtvrtého dílu Harry Potter a Ohnivý pohár. Jenom ve Spojených státech jde dnes v noci do prodeje přes osm a půl miliónů výtisků Harryho Pottera a Fénixova řádu.

Článek

Osmisetstránková kniha své autorce J. K. Rowlingové vynese odhadem asi 30 miliónů liber (cca 1 miliardu 290 miliónů korun), píše časopis Hello. První díl Harryho Pottera psala v době, kdy pobírala sociální podporu ve výši 60 liber (cca 2 580 korun) na týden. V současné době je prý bohatší než britská královna a časopis Forbes ji vyhodnotil jako patnáctou nejvlivnější celebritu světa.

Británie se chystá na půlnoční party s Potterem

Britská knihkupectví horečně vyklízejí pulty a připravují se na nápor čtenářů - a na cenovou válku. Malí čtenáři se ujišťují, že rodiče nezměnili názor a nechají je dnes ponocovat aspoň do půlnoci. Přesně se zahájením hodiny duchů totiž v Británii začne prodej pátého dílu vyprávění o Harrym Potterovi.

Mnozí nadšenci se ještě před kuropěním dozvědí, která postava v novém dílu zemře. Autorka Joanne Rowlingová přiznala už dávno, že jedna z klíčových postav pátý díl nepřežije. Tento týden v rozhovoru řekla, že při psaní sama plakala, ale že autor dětských knih musí umět bezohledně zabíjet.

Malí i velcí čtenáři spekulují, kdo to bude. Nejvíce zaznívá jméno sympatického Hagrida a profesora Brumbála, méně se čtenáři bojí smrti Harryho přátel Rona či Hermiony. O životaschopnosti samého Harryho nepochybuje nikdo - o čem by jinak byl šestý díl, který prý Rowlingová začala psát právě dnes.

Nejpopulárnější knižní titul v prodeji se slevou

Zásilková oddělení knihkupectví jsou dnes vyhrazena čistě práci na balení kilogram těžké a skoro 800 stránek dlouhé knihy. Britská Královská pošta zřejmě zažije jeden z nejnáročnějších dnů v historii, když bude muset v sobotu ráno rozvézt půl milionu objednaných knih a nastrkat je do schránek, z nichž většina je na tuto knihu příliš malá.

Mnoho knihkupectví bude dnes otevřeno přes půlnoc a chystají dokonce večírky s předčítáním, scénkami a soutěžemi. Jejich manažeři horečně počítají, na kolik si mohou dovolit knihu zlevnit. Zatímco na obálce je vytištěna cena 16.99 liber, většina velkých řetězců půjde okamžitě pod deset liber. Britský podnikatelský list Financial Times se dnes podivil, jaké je vydávání knih zvláštní odvětví, když se nejpopulárnější titul okamžiku prodává se slevou.

Reklama

Související články

Potter je příliš těžký

Filmový představitel čarodějnického učně Harryho Pottera, třináctiletý Daniel Radcliffe na tiskové konferenci v Londýně oznámil, že právě natáčený třetí...

Harry Potter za milión liber byl ukraden

Tisíce výtisků pátého dílu Harryho Pottera v hodnotě přibližně jednoho miliónu liber (cca 45 miliónů korun) byly ukradeny. Policie informovala, že z budovy...

Výběr článků

Načítám