Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede Léto v Laponsku

Právo, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už třetí českou premiéru tohoto roku připravují ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Hru Jaroslava Rudiše a Petra Pýchy Léto v Laponsku, která při letošním udílení cen Alfréda Radoka skončila na druhém místě a získala zároveň cenu Českého rozhlasu 3 - Vltava, soubor poprvé uvede 6. listopadu.

Článek

Léto v Laponsku je hrou o dvou mladých lidech, kteří se zcela náhodou potkají při prapodivné vesmírné seanci. V tu chvíli však netuší, že toho mají přes rozdílné charaktery společného víc, než by kdokoliv čekal.

"Rudiš s Pýchou vnášejí do dramatického textu filmové výrazivo. A nutno říct, že to dělají šikovně. My jsme během zkoušení samozřejmě s takovou stavbou a pořadím replik konfrontováni, musíme tu filmovou řeč převést na jeviště či zdivadelnit, jak jen to jde. Ta filmovost, tedy střihovost, autenticita, pak podle mne hlouběji reflektuje skutečný život dneška. Roztrhanost, těkání, nestabilitu. Ten text je svěží, zabývá se každodenními starostmi a každý se v něm najde," říká režisér inscenace Jiří Honzírek.

Divadelníci pozvali ke zkoušení i oba autory a byli potěšeni jejich vstřícností. "Potkat se s autory hry, kterou připravujete, je velmi inspirativní. Můžete se totiž zeptat na cokoliv, co vám není úplně jasné, dozvíte se něco o souvislostech a také vám při práci může pomoci informace o tom, jak hra vznikala," vyjmenovává výhody setkání s autory představitelka jedné z hlavních rolí ve hře Léto v Laponsku Jitka Josková.

"Jsme spolu s kolegy z návštěvy Jardy i Petra nadšení. Nečekali jsme, že se tak upřímně budou zajímat o to, jak se nám hra líbí a co nám třeba není jasné," dodává. Spokojeni byli i oba autoři: "Mile nás překvapilo, jak herci důkladně váží každé slovo, které nakonec na jevišti řeknou, jak je pro ně důležité, aby divákům sdělili co nejpřesvědčivější příběh. Viděli jsme i návrhy scény Radka Otýpky, a i když se tomu divadelníci bránili, tak jsme zahlédli kousek herecké zkoušky. Měli jsme z obojího velkou radost," shodují se oba mladí dramatikové.

Světová premiéra novinky Léto v Laponsku začne i za účasti obou autorů na Malé scéně Slováckého divadla v pondělí 6. listopadu v 19.30 hodin. Hlavní role vytvoří Josef Kubáník, Jitka Josková, Irena Vacková, Kamil Pulec a Miroslav Zavičár. Autorem výpravy je Radek Otýpka, dramaturgyní Hana Hložková. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám