Hlavní obsah

Festival gay a lesbických filmů se věnuje dospívání

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již sedmý ročník gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra se opět přesune z Brna do Prahy. Od 6. do 12. listopadu se v kině Světozor bude promítat na sedmdesát filmů s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematikou. Hlavním tématem soutěžní přehlídky je puberta.

Článek

"Dospívání je strašné i krásné období života, kdy se člověk snaží v mladém věku vytvořit si identitu," říká o dramaturgickém plánu ředitel festivalu Aleš Rumpel. "Snažíme se touto akcí sblížit homosexuální minoritu s většinovou společností. Podle našeho průzkumu publika tvoří homosexuálně orientovaní diváci asi čtyřiapadesát procent, heterosexuální tvoří zbytek. Což nás těší," doplnil Rumpel.

Musím vám něco říct...

Těmito slovy nejčastěji začíná osudová věta mladých, kteří řeší svou sexuální a citovou orientaci. Takto začíná i vydařená znělka ve stylu videoartu Ivety Kratochvílové. Festival udělí tři ceny, vyhlášení se uskuteční 12. listopadu. Filmovou část uzavře předpremiéra kontroverzního amerického snímku Shortbus. Příběh se točí kolem extravagantního Justina, sexuálních choutek všeho druhu a nikdy nekončící party v prostředí současného New Yorku. Osobně jej uvede režisér John Cameron Mitchell, tvůrce punk-rockového muzikálu Hedwiga a Angry Inch (ČT 2 jej dává ve čtvrtek ve 22.30 hodin).

Přijede i francouzská režisérka Valérie Minetto. Ta uvede nové drama Zapomenout na Cheyenne. Německý tvůrce Wieland Speck přiveze romantický snímek Zápaďák, který popisuje neutuchající lásku Felixe ze Západního Berlína k Thomasovi z východní části města, jejichž citu stojí v cestě mocná Berlínská zeď.

Hrané i dokumentární snímky

Tematické sekce jsou rozděleny do několika částí. V sekci Puberta budou uvedeny nejen filmy upozorňující na důsledky společenského nepochopení a diskriminace, ale i snímky oslavující porozumění a toleranci gayů a lesbiček s opačně orientovanými lidmi. Specifická je tematika transgender filmů, v nichž protagonisté řeší svou sexuální identitu. Za opačné pohlaví se pouze nepřevlékají (jako travestité),  uchylují se k chirurgickým a kosmetickým úpravám vlastního těla.

Transgender je motivem španělského hudebního snímku 20 cm, v němž se mladá narkoleptička Marieta, která šlape ulici, nemůže se zbavit oněch dvaceti centimetrů jako pozůstatku mužství. V retrospektivě Pocta Gerardu Revemu se budou promítat adaptace románů - cenami ověnčené Večery a komorní Milí chlapci - tohoto nizozemského spisovatele, který patřil k prvním otevřeným homosexuálům.

Značný prostor má slovenská tvorba. Zvláštností je, že nápadně převyšuje tu českou, v níž si homosexuální tematika zatím nevydobyla místo. Důvod je připisován většinovému katolickému smýšlení u našich sousedů a celkovému klimatu preferujícím tradiční rodinu. Filmaři se tak snaží společnosti nastavit odlišný pohled na společenskou realitu. Za zmínku stojí snímky Andělé pláčou či Supper man.

Českou republiku zastupuje například dokument Olgy Sommerové a její dcery Olgy Špátové Láska včera, dnes a zítra. Pozorují v něm během jednoho roku několik partnerských dvojic. Pestrý doprovodný program Vedle hlavního programu je připravena také doprovodná část parties, výstav, divadelních představení a besed. Party bude hostit klub Friends s DJ Tvyksem.

Kino zpestří výstava kultovního nizozemského komiksu De Avonden (Večery). V Divadle v Řeznické se bude prvně hrát monodrama Svou vlastní ženou (8. 11. od 19.30), vyprávějící příběh berlínského transvestity. Jednotlivé konference a debaty se budou zabývat mediálním obrazem gayů a lesbiček i problematikou registrovaného partnerství. Zajímavá je tzv. filmová adopce, která reaguje na skutečnost, že čeští homosexuálové nesmějí adoptovat děti. Více informací na www.mezipatra.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám