Hlavní obsah

Urbanová uchvátila Rudolfinum

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádnou dávku jedenácti árií a dvou přetěžkých přídavků si zvolila naše operní pěvkyně Eva Urbanová pro úterní recitál, který byl součástí festivalu Struny podzimu. Zcela vyprodanému Rudolfinu se dostalo svátečního zážitku vychutnat umění naší sopranistky na počátku oslav 20 let jejího působení na operní scéně.

Článek

Doprovázena pečlivě připravenou Pražskou komorní filharmonií s šéfdirigentem Kasparem Zehnderem (zaskvěla se v několika orchestrálních číslech) předvedla Urbanová v náročném repertoáru sahajícím od české opery (Smetana, Dvořák) přes Händla a Mozarta až k italské romantické opeře veškeré své přednosti - nádherný hlas se znělými výškami a k tomu dar přednesu, který dokazoval, proč je na operních jevištích Urbanová tak žádaná a uchvacující.

Zejména druhá půle večera s italskými áriemi (Cilea, Catalani, Puccini, Verdi) vyvolávala nekonečné bravo na otevřené scéně. Jako přídavky zazpívala árie, které by jiné pěvkyně považovaly za vrchol programu - árie Kostelničky z Janáčkovy Její pastorkyně a část proroctví Libuše. Jen odchod orchestru "přinutil" posluchače odejít ze sálu po manifestačních projevech nadšení. Slyšel jsem již několik Urbanové recitálů, ale tento určitě patřil k nejlepším.

Recitál Evy Urbanové Pražská komorní filharmonie, Festival Struny podzimu Praha, Rudolfinum, 31.10. 2006

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám