Hlavní obsah

Rubensovo Vraždění neviňátek se loni na aukcích prodalo nejdráže

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na obrazech a sochách se dnes dá vydělat mnohem více než třeba na akciích či podílových fondech. Jenom je třeba vědět, jak na to. Návodem může být přehled cen, které byly loni dosaženy na velkých světových aukcích i na domácím trhu s výtvarným uměním.

Foto: Martin Tlustý

Na složené mapě Brázdou Přemysla Oráče od Džbánu až ku Praze převládá zelená, bílá a hnědá barva.

Článek

Publikace Auktionspreise (dříve Kunstpreis Jahrbuch), kterou vydávají mnichovská nakladatelství Weltkunst a Hirmer nabízí podrobný přehled o cenách na světovém trhu uměleckých děl a starožitností od léta 2001 do léta 2002.

 Vybíráme některé cenové údaje o dílech malířů a sochařů, což je ta nejexkluzivnější položka. Přibližný přepočet v korunách uvádíme podle aktuálního kursovního lístku. Do ročenky jsou výběrově zařazeny nejvýznamnější zahraniční aukční firmy, z českých tu najdeme výsledky dosažené u pražské pobočky Dorothea a u aukčního domu Meissner-Neumann.

Zlaté časy pro majitele moderního sochařství

Velmi dobrá byla nabídka děl moderního sochařství a ceny vyšplhaly do horentních částek. Atrakcí se stala Danaé od rumunského umělce působícího v Paříži Constantina Brancusiho. Tato malá - jen 28 centimetrů vysoká - bronzová busta se u Christie`s vydražila za 16,5 miliónu dolarů (půl miliardy Kč). Brancusimu konkuroval jen Alberto Giacometti - jedno z jeho bronzových poprsí Grande tete de Diego vyšplhalo u Sotheby`s na 12,5 miliónu dolarů (375 miliónů Kč).

Úspěch u kupců také měly sochy Henriho Matisse. Ženský 73centimetrový akt nazvaný Dekorativní figura se prodal u Sotheby`s za 7,5 miliónu dolarů (225 miliónů Kč). Špatně si nevedli ani další malíři, kteří tu a tam zasáhli do osudů sochařství. Pískovcová busta ženy od Amedea Modiglianiho stála 3,5 miliónu dolarů (105 miliónů Kč) a portrét Fernandy z raného kubistického období Pabla Picassa se odklepl za 4,5 miliónu dolarů (135 miliónů Kč).

Tradičně vysoké ceny se týkají zakladatelů moderního malířství. Z impresionistů se nejlépe dařilo Degasovi a Monetovi. Degasův pastel stál 15 miliónů dolarů (450 miliónů Kč), Monetovy slavné Lekníny 12,25 miliónu liber (590 miliónů Kč). K finančním vrcholům už tradičně náleží také Pablo Picasso. Jeho portrét mladé milenky Marie-Terezie Walterové dosáhl v červnu u Christie`s v Londýně ceny 14,5 miliónu liber (700 miliónů Kč).

Velký úspěch zaznamenal Fernand Léger, jehož kubistické zátiší vyšplhalo až na 15,2 miliónu dolarů (450 miliónů Kč). Belgický surrealista René Magritte se prodal za 11,5 miliónu dolarů (345 miliónů Kč) a stejné sumy dosáhl i další ze surrealistů Joan Miró. Pro srovnání mnohem známější Salvador Dalí stál jen 1,35 miliónu liber (65 miliónů Kč). Zátiší velmi ceněného postimpresionisty Paula Cézanna se loni odkleplo "pouze" za 15,25 miliónu dolarů (450 miliónů Kč).

Nepoměrně nižší jsou částky za mistry starého umění. Investice se však vyplatí, neboť cenové relace tu nemají větších výkyvů. K zajímavým položkám, které najdeme v ročence Auktionspreise 2002, patří 3,5 miliónu dolarů (105 miliónů Kč) za Alegorii pěti smyslů od Jana Brueghela mladšího, 1,4 miliónu liber (67 miliónů Kč) za podobu filozofa Aristotela a jeho zlé ženy Phyllis od Lucase Cranacha Staršího, 2,4 miliónu liber (116 miliónů Kč) za portrét od Thomase Gainsborougha, 5,9 miliónu liber (285 miliónů Kč) za krajinu Hobbemy, 2 milióny liber (95 miliónů Kč) za dvojportrét Jacoba Jordaense.

3,7 miliónu korun za centimetr čtvereční

Pokud se však na trhu objeví skutečně velký mistr, pak jde cena hodně nahoru. Kresbička Leonarda da Vinciho Kůň s jezdcem o rozměrech 12 krát 8 centimetrů se v Londýně u Christie`s odklepla za 7,4 miliónu liber (356 miliónů Kč). To je, prosím, 3,7 miliónu korun za jeden centimetr čtvereční! Nevelká kresba dalšího velikána renesance Michelangela stála 5,4 miliónu liber (260 miliónů Kč).

Naprostým rekordem loňského roku se stalo 45 miliónů liber (2,16 miliardy Kč) za Vraždění neviňátek od vlámského barokního mistra Petra Paula Rubense, které vydražil v červenci v londýnské aukční síni Sotheby`s kanadský miliardář David Thomson. Obraz visel tři desetiletí nepovšimnut na chodbě jednoho hornorakouského kláštera, přičemž řeholníci si mysleli, že jde pouze o práci jednoho z Rubensových žáků.

Thomsonův Rubens je v dějinách uměleckého trhu třetím nejdražším obrazem prodaným na veřejné aukci. Tabulku dosud vede Portrét Dr. Gacheta od Vincenta van Gogha, který se vydražil u Christie`s v New Yorku 10. května 1990 za 82,5 miliónu dolarů (2,47 miliardy Kč) a druhé místo stále drží obraz impresionisty Auguste Renoira Au Moulin de la Galette odklepnutý u Sotheby`s v New Yorku 17. května 1990 za 78,1 miliónu dolarů (2,34 miliardy Kč).

I současné umění stojí za investici

Řada atraktivních cen naznačuje, že se vyplatí investovat i do klasiků umění 2. poloviny 20. století. V Irsku narozený Angličan Francis Bacon vyšplhal na 6,1 miliónu dolarů (180 miliónů Kč) a Francouz Jean Dubuffet stál 4,3 miliónu dolarů (130 miliónů Kč).

Tradičně vysoké ceny mají představitelé amerického abstraktního expresionismu a pop-artu. Roy Lichtenstein se odklepl za 3,7 miliónu dolarů (111 miliónů Kč), Mark Rothko za 1,5 miliónu liber (72 miliónů Kč), Jean Michel Basquiat za 5 miliónů dolarů (150 miliónů Kč) a Andy Warhol za 2,9 miliónu dolarů (87 miliónů Kč).

Z žijících umělců pozoruhodného úspěchu dosáhli Němci, zejména na aukcích v New Yorku. Pastýř od George Baselitze se tu prodal za rovný milión dolarů (30 miliónů Kč) a obraz Athanor od Anselma Kiefera stál 1,05 miliónu dolarů (31 miliónů Kč).

Kupovat Čechy v zahraničí se vyplatí

Na mezinárodním trhu si české umění nestálo špatně, ale i nadále platí, že je mnohem výhodnější nakupovat naše klasiky moderního umění v zahraničí, protože je tam jejich cena podstatně nižší. A v mnoha případech se to vyplatí i navzdory tomu, že na hranicích domácího sběratele vláda potrestá daní z přidané hodnoty ve výši 22 procent.

Některé hodnoty jsou opravdu nízké. Pohledný Portrét dívky od Václava Brožíka stál v dubnu ve Vídni 3 tisíce eur (94 tisíc Kč). Krajina Julia Mařáka se dala v Bernu pořídit za 7500 švýcarských franků (160 tisíc Kč). Willy Nowak stál v Kolíně nad Rýnem 5500 eur (170 tisíc Kč). Téměř abstraktní Josef Šíma z roku 1960 dosáhl v Paříži částky 14 tisíc eur (440 tisíc Kč). Některé ceny však stojí za pozornost.

Indián od Jaroslav Čermáka se dal v Mnichově pořídit za 23 tisíc eur (720 tisíc Kč). Kubistické zátiší Emila Filly stálo v Hamburku 26 tisíc eur (814 tisíc Kč) a v Düsseldorfu 22 tisíc eur (690 tisíc Kč). Pravoslav Kotík z roku 1949 vyšplhal ve Vídni na 14 tisíc eur (440 tisíc Kč). Nádherného Františka Kupku vydražili v květnu u Sotheby`s v New Yorku za 95 tisíc dolarů (2,8 miliónu Kč). Poměrně hodně se prodával mistr secese Alfons Mucha. Ročenka Auktionspreise 2002 reprodukuje tři jeho prodané kresby žen, které se v Londýně pohybovaly v relacích od 30 do 42 tisíc liber (1,4 až 2 milióny Kč).

Jistě důležité je zjištění, že s českými autory už běžně obchodují největší aukční domy, jako je Sotheby`s a Christie`s, které za ně v Londýně i New Yorku dosahují poměrně slušných výsledků, tak trochu srovnatelných s cenami na českém trhu. * Vraždění neviňátek od vlámského barokního mistra Petra Paula Rubense se loni vydražilo za 2,16 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám