Hlavní obsah

Ztrátový projekt Opencard už má na stole policie

Praha

Policie se bude zabývat pochybným projektem pražské radnice Opencard. Policisté z popudu městského státního zastupitelství mají shromáždit listinné důkazy a ve vyšetřování kauzy spolupracovat s ministerstvem financí a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Informovala o tom ve středu mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle ní předali žalobci případ policii poté, co prostudovali trestní oznámení nezávislé pražské zastupitelky Jany Ryšlinkové, která má podezření ze spáchání hned sedmi trestných činů.

"Po pečlivém prostudování trestního oznámení i s přílohami jsme případ postoupili policii s pokyny, aby zajistila potřebné listinné podklady týkající se tohoto projektu," uvedla Zenklová. Na základě shromážděných důkazů orgány poté rozhodnou, zda začnou případ prověřovat s podezřením na spáchání konkrétního trestného činu.

Je důvodné podezření, že jde o organizovaný zločin, vysoce sofistikovanou organizovanou skupinu osob pracujících jak pro Prahu, tak pro dopravní podnik.
Jana Ryšlinková

Ryšlinková podala trestní oznámení kvůli Opencard v prosinci. Vycházela prý z výsledků forenzního auditu, který zastupitelé dostali. Podle auditu stál projekt už 888 miliónů korun, příjmy byly ale nulové. Náklady podle prověrky neodpovídají stavu, ve kterém se projekt nachází.

Sedm trestných činů

Zastupitelka podezírá neznámé pachatele ze sedmi trestných činů. Například ze zneužívání a porušování pravomocí veřejného činitele, porušování závazných pravidel hospodářského styku nebo zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Již dříve uvedla, že se může jednat o organizovanou skupinu.

"Z těch informací, které mám k dispozici, je důvodné podezření, že jde o organizovaný zločin, vysoce sofistikovanou organizovanou skupinu osob pracujících jak pro Prahu, tak pro dopravní podnik, firmu Haguess a další firmy, které se projektu účastní," řekla již dříve Ryšlinková. Podle ní se to na magistrátu týká skupiny lidí zahrnující politiky i úředníky.

Tři audity kvůli Opencard

První audit, který zpracovala firma NEXIA, prokázal, že Pražané kvůli Opencard prodělali 888 miliónů korun, přičemž projekt nevydělal ani korunu.

Druhý audit, který si zadal primátor Pavel Bém (ODS), potvrdil výhrady předchozích auditorů. Chybou bylo prý zejména zavedení projektu na základě nereálného hospodářského plánu a jeho nekvalitní řízení.

Druhý posudek údajně náklady na Opencard vyčíslil na 735 miliónů korun. Asi 300 miliónů fakturoval hlavní dodavatel projektu, firma Haguess. Větší část výdajů údajně byla určena mimo jiné na drahý marketing.

Město čeká i na třetí posudek, který si zadal kontrolní výbor zastupitelstva. Ten má ukázat, jestli nebyly porušeny zákony při uzavírání smluv nebo při zadávání veřejných zakázek. Tento audit by měl být hotov 20. ledna, kontrolní výbor pak zváží případné vyvození trestní odpovědnosti.

Karta Opencard slouží obyvatelům Prahy především jako průkazka v MHD a do knihovny. Je s ní také možné platit parkovné nebo zjišťovat, jakých přestupků se řidiči na území města dopustili. Magistrát ale sliboval více služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám