Hlavní obsah

Ztraceného běžkaře našli v závěji

Právo, Jiří Růžička
ZLÍN

Vyčerpaného, podchlazeného, ale naštěstí živého a nezraněného pětapadesátiletého běžkaře našli po několikahodinovém usilovném pátrání v těžkém a nepřehledném terénu policisté a záchranáři ze Zlínska půl hodiny po půlnoci na sobotu nedaleko jedné z turistických tras u Valašských Klobouk na Zlínsku.

Článek

"V pátek před osmou hodinou večer nahlásila na obvodní oddělení ve Valašských Kloboukách dvaapadesátiletá žena z Brna, že se její o tři roky starší manžel nevrátil zpět do rekreačního střediska Jeleňovská. Odtud si na běžkách vyjel kolem půl čtvrté odpoledne a měl se vrátit do hodiny.

Žena se obávala o manželův život, proto policisté okamžitě uspořádali pátrací akci," informovala mluvčí zlínských policistů Jana Bartíková. Muž u sebe neměl ani mobilní telefon, ani baterku.

Policisté přivolali na pomoc i profesionální záchranáře z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, pomáhali i dobrovolníci znalí místního prostředí. Do terénu vyrazili pohraniční policisté a hasiči - lezci a dobrovolníci na běžkách i pěšky, okolí prozkoumávaly i motorizované hlídky policie, v záloze byl i vrtulník. Celkem pátralo po zmizelém muži dvacet záchranářů.

"Skupiny pátraly v zasněženém terénu Bílých Karpat v okolí Valašských Klobouk. Terén v těchto místech nepatří mezi tzv. náročné, ale jeden a půl metru vysoká sněhová vrstva komplikovala postup nočního pátrání," doplnil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Pohřešovaného muže se podařilo najít policistům nedaleko jedné z turistických tras. Uvedl, že si chtěl vyběhnout do okolí chaty jen na hodinu, ale po setmění se ztratil v terénu. Snažil se najít směr a dlouhou dobu také chodil pěšky. Nakonec běžky odložil a pokračoval v hledání cesty bez nich. Ve večerních hodinách už byl vyčerpaný a nemohl dál. Sedl si proto do závěje a čekal na pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám