Hlavní obsah

Ztohoven zničili při akci s trenýrkami nově opravenou střechu, tvrdí obžaloba a nabízí svědka

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Členové skupiny Ztohoven zničili nově opravenou střechu Pražského hradu, píše se v obžalobě, kterou má Právo k dispozici. Zatímco na podzim nebylo jasné, do jaké míry způsobili škodu na střešní krytině právě performeři, teď obžaloba pracuje se svědectvím člověka, který měl střechu na Hradě opravovat. Trojice byla obžalovaná 23. května, Právo nyní získalo obžalobu na základě práva na informace.

Recesisté ze skupiny Ztohoven věší obří rudé trenky na Pražský hrad. Archivní videoVideo: skupina Ztohoven

 
Článek

Tři aktivisté ze skupiny Ztohoven, z nichž dva byli v kominickém úboru a jeden byl oblečený v reflexní vestě jako stavbyvedoucí, se podle obžaloby loni 19. září vypravili na střechu Pražského hradu, kde sundali prezidentskou vlajku a nahradili ji červenými trenýrkami o rozměrech 1,5 krát 1,5 metru.

Údajně tím způsobili škodu téměř devadesát tisíc korun. Podle státní zástupkyně Zuzany Beňové při tom spáchali hned tři trestné činy: krádež, výtržnictví a poškození cizí věci.

Na střechu jen s molitanem

Poškození cizí věci se dle obžaloby dopustili, když svým pohybem po střeše poničili břidlicovou krytinu. Její výměna pak stála víc než 44 tisíc korun. Dále členové skupiny údajně přestřihli ocelové lanko. Koupě nového a jeho instalace stála podle faktur deset tisíc korun.

Střecha byla koncem srpna 2015 předána kompletně opravená, bez poškození
z obžaloby

Na podzim soudkyně Šárka Šantorová spis státnímu zástupci vrátila a jedním z důvodů bylo i to, že nebylo jasné, kdo škodu na střeše způsobil. Teď ale žaloba vychází ze svědectví muže, který si vzpomněl, že střechu v srpnu toho roku opravoval.

„Co se týče jeho odborné práce, tak střecha byla koncem srpna 2015 předána Správě Pražského hradu, a to kompletně opravená, bez poškození,“ píše se v obžalobě.

Podle svědka si s sebou trojice měla vzít molitan nebo jinou měkkou podložku, aby křehkou břidlici nepoškodila.

„Překročili mantinely”

Členové Ztohoven jsou také obžalovaní z trestného činu výtržnictví, kdy státní zástupkyně sice bere v potaz jejich obhajobu, že chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s prezidentem, nicméně podle ní tím překročili mantinely.

„Samo seskupení Ztohoven se vyjadřovalo v médiích tak, že pro jejich jednání je příznačný způsobe práce, kdy se snaží balancovat na samém okraji přípustnosti, samozřejmě i s hrozbou, že to může přepadnout na špatnou stranu,“ uvádí v obžalobě státní zástupkyně.

Na jednom z kamerových záznamů je zaznamenán let blíže nezjištěného předmětu ze střechy Jižního čestného křídla
z obžaloby

Umělci si podle ní museli být vědomi toho, že jejich jednání bude mít trestněprávní dopad.

Vlál slabý vítr

Podle obžaloby se trojice performerů dopustila i krádeže, když sundali prezidentskou vlajku a shodili ji ze střechy. Pořízení nové vlajky stálo skoro 34 tisíc korun.

Ačkoli členové skupiny tvrdili, že prezidentskou vlajku odnesl vítr, podle Českého hydrometeorologického ústavu vlál pouze slabý vítr.

Svědek navíc viděl jednoho z „kominíků“, jak balí cosi světlého a shazuje to ze střechy. Dokládají to i nahrávky z kamer.

„Na jednom z kamerových záznamů z areálu Pražského hradu je v 18:11:32 hodin zaznamenán let blíže nezjištěného předmětu ze střechy Jižního čestného křídla Pražského hradu do prostoru zahrady vlevo od kavárny Starbucks,“ píše se v obžalobě.

Balík prý na místě nebyl

Svědek pak uvádí, že se šel podívat, kam balík dopadl, ale po pěti sekundách už na místě nebyl.

Podle Beňové navíc stačí ke krádeži to, že vlajku sňali a odhodili. Podle ní tak jednali proto, že se báli, že policisté, kteří je po slezení z lešení zadrží, u nich vlajku najdou a zabaví jim ji.

Proto ji dle obžaloby shodili ze střechy. Ačkoli není jasné, jestli ji tam pak sebral nějaký spřízněný člen skupiny nebo nějaký kolemjdoucí.

„Všichni obvinění v přípravném řízení využili svého práva a odmítli k věci vypovídat,“ je uvedeno v obžalobě.

Jejich obhájce Michal Pokorný Právu před časem předeslal, že se skupina bude hájit až u soudu, kdy sdělí veřejnosti, svoji verzi celého případu.

Líčení se členy skupiny Ztohoven začíná 29. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám