Hlavní obsah

Zřícení jímky zaplavilo okolí hnojivem

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽERŮTKY

Únik několika set tun kapalného hnojiva, obsahujícího nebezpečné látky, zaměstnal ve středu kolem poledne hasiče z širokého okolí Žerůtek na Znojemsku. S vypětím všech sil se jim podařilo zabránit ekologické havárii.

Článek

V areálu Zemědělského družstva Olbramkostel v Žerůtkách stály tři montované zásobníky. Jeden se krátce před polednem zřítil tak nešťastně, že při svém pádu poškodil sousední asi patnáct metrů vysoký zásobník v jedné třetině výšky.

Ochranná betonová jímka u zásobníků stačila zachytit jen část kapalného hnojiva DAM 390, tvořeného dusičnanem amonným a močovinou. Další kapalina s obsahem asi 30 procent dusíku unikla do okolí.

"Obsluha si všimla, že v obvodovém plášti chybí nějaké šrouby a vydala se pro pomoc. Než se podařilo někoho zajistit, jímka se zřítila," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Kolik přesně uniklo látky do terénu, zatím není možné určit. Z první jímky unikl prakticky celý obsah, ze druhé až dvě třetiny. "Momentálně tam jezdí devět cisteren, do nichž se čerpá hnojivo a odváží se na tři místa do okolí. Máme rezervu pro uložení sedmi set tun hnojiva. Látku, která unikla na okolní pole, hasiči zastavili provizorními hrázemi, takže nejhorší situace by snad neměla nastat," dodal mluvčí.

Část hnojiva se ale dostala do vodoteče, kterou hasiči rovněž jímají, a zbytek, jenž unikl až do pět kilometrů vzdáleného rybníka, skončil v momentálně vypuštěné nádrži.

Mluvčí hasičů předpokládá, že se celá událost obejde bez negativního vlivu na kvalitu vod. Jana Stará z odboru životního prostředí Městského úřadu Znojmo ale hrozbu pro studny zcela nevyloučila. Existuje odhad, podle kterého uniklo až šest set tun hnojiva. Situaci řeší hasiči ze Znojma, Brna, odborné firmy na dekontaminaci a chemická laboratoř z Tišnova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám