Hlavní obsah

Zraněný muž v Beskydech zaměstnal desítky záchranářů

Právo, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Desítky záchranářů zaměstnal ve středu odpoledne dvaasedmdesátiletý muž, jenž se zranil při sestupu z vrcholu Velkého Javorníku v Beskydech. V zasněženém a kluzkém terénu spadl a se zlomenou nohou zůstal v těžko dostupném terénu. Měl však i obrovské štěstí. V místě, kde zůstal ležet, nebyl mobilní signál, a tak pomoc přivolali okolo procházející turisté.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Před půl čtvrtou odpoledne bylo operátorům Záchranné zdravotní služby ZZS nahlášeno, že poblíž horského vrcholu Velký Javorník se zranil starší muž. Na místo byla vyslána nejbližší pozemní posádka, do pomoci zraněnému se však postupně musela zapojit také letecká záchranná služba, hasiči i horská služba,“ uvedl mluvčí ZZS Lukáš Humpl.

První přijeli na pomoc zraněnému muži zdravotníci, ovšem se sanitkou museli zůstat stát kilometr od místa, kde ležel zraněný muž. „Terén byl špatně přístupný. Záchranáři sice po zhruba pětadvaceti minutách chůze od sanitního vozidla k postiženému pěšky dorazili a mohli mu poskytnout první odbornou pomoc, transport zraněného z místa se však jevil jako problematický. Posádka proto přivolala kolegy z Letecké záchranné služby,“ popsal Humpl.

Ani vrtulník se ale ke zraněnému nedostal. „Ukázalo se však, že les je příliš hustý na to, aby bylo možné provést slanění a použít tento způsob záchrany,“

Záchranáři mezitím přivolali na pomoc hasiče, kteří jim následně pomohli přenést muže na lesní cestu. Na pomoc v tu chvíli spěchali také členové Horské služby Beskydy. „Záchranářům se ještě před příjezdem horské služby podařilo zajistit lesníka s terénním automobilem, jímž pak muže transportovali k vrtulníku, který přistál na poli ve vzdálenosti asi dvou kilometrů,“ líčil Humpl.

Prochladlého pacienta si následně převzali letečtí záchranáři  a transportovali jej na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám