Hlavní obsah

Zprávy o hrozících teroristických útocích nejsou pravdivé, upozorňuje policie

Novinky, jas

Policejní prezídium se začalo zabývat falešnými zprávami o rizicích teroristických útoků, které se šíří zejména na internetu. Policie zdůraznila, že jde o poplašné zprávy a v současnosti nemá informace, že by v ČR hrozilo nebezpečí útoku. Příběhy, které se objevují hlavně na sociálních sítích, policisté nepokládají za pravdivé.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté se samopaly na pražském letišti (ilustrační foto)

Článek

„V těchto zprávách jsou popisovány různě modifikované příběhy. Například že občan najde peněženku s penězi, vyhledá jejího majitele, kterým je vyznavač islámského náboženství, a peněženku mu vrátí. Majitel peněženky mu v rámci poděkování sdělí, aby po určitý časový úsek nechodil na určitá místa, např. do konkrétního obchodního domu, či aby nejezdil hromadnou dopravou, např. konkrétní linkou metra,” popsala mluvčí policejního prezídia Ivana Nguyenová.

Pod dojmem těchto zpráv, které se obecně označují jako HOAX, se na policii obracejí lidé kvůli obavám z terorismu.

Zprávami se zabývá policie i sekce terorismu a extremismu nově vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

„Policie ČR v tuto chvíli nemá žádné informace, které by nasvědčovaly tomu, že v České republice hrozí nebezpečí teroristického útoku,” uvedla mluvčí.

Připomněla, že neustále jsou v platnosti preventivní opatření, mezi něž patří například zvýšená hlídková činnost na vybraných místech.

Reklama

Výběr článků

Načítám