Hlavní obsah

Zpěvák Blythe byl na koncertě agresivní, vypověděl svědek

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Americký metalový zpěvák Randy Blythe, který čelí obžalobě z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, byl podle výpovědi očitého svědka na koncertě v Praze mimořádně agresivní.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

U Městského soudu v Praze začalo 4. února hlavní líčení s americkým zpěvákem kapely Lamb of God Randym Blythem (uprostřed)

Článek

Fanoušek skupiny Lamb of God, který se v květnu 2010 zúčastnil akce, na níž zpěvák srazil z pódia jednoho z diváků, to řekl v úterý dopoledne Městskému soudu v Praze.

„Vylezl na pódium, otočil se k publiku a byl shozen do publika. Blythe do něj strčil oběma rukama zezadu, tím jsem si stoprocentně jistý,“ popsal zásadní moment svědek Jan Jebavý.

Chování zpěváka podle něj vybočovalo i z rámce jakkoli divokých metalových koncertů, jichž se sám v minulosti účastnil. „Byl na něm vidět vztek,“ podotkl mladý muž.

Zpěvák Blythe byl na koncertě mimořádně agresivní, vypověděl svědek Video: Novinky

Blythe podle něj už předtím několik fanoušků z pódia násilně vyháněl. „Jeden fanoušek byl skopnut, druhý přiškrcen a dostal také ránu pěstí do hlavy,“ uvedl svědek.

Když zpěvák shodil poškozeného do publika, mladík dopadl na hlavu. Frontman skupiny se pak prý otázal „Are you OK?“ (jsi v pořádku?), na což měli fanoušci odpovědět, že ano.

Po koncertě však poškozený kamarádům řekl, že mu není dobře, a ti mu přivolali záchranku.

Najednou přiběhl a strčil do něj. Bylo to zbytečně agresivní, hodně agresivní.
Kamarád oběti

Podle svědka nikdo z kapely nevaroval diváky, aby na pódium nelezli, a pořadatelská služba nevěnovala chování publika pozornost.

Mladíka, který na následky zranění později v nemocnici zemřel, popsal jako skalního fanouška kapely. Od kytaristy před koncertem získal podpis a toužil se s členy skupiny setkat.

Podle dalšího z kamarádů oběti Ondřeje Vlacha zpěvák mladíka srazil z pódia o přestávce, kdy kapela vůbec nehrála a hudebníci odešli do zázemí za pódiem. „Najednou přiběhl a strčil do něj. Bylo to zbytečně agresivní, hodně agresivní,“ uvedl Vlach, který s poškozeným a dvěma dalšími kamarády přijel na koncert z Vrchlabí.

Zpěvák srazil z pódia dva diváky

Sražení diváci měli být v té chvíli dokonce dva. Kromě Vlachova kamaráda ještě další neznámý muž, kterého se později nepodařilo identifikovat. I jeho Blythe z pódia zezadu srazil. Při pádu ho však zachytila skupinka fanoušků, kteří ještě postávali pod pódiem.

„Protože byla pauza a nehrálo se, bylo tam málo lidí. Skupinka chytila toho prvního, on už to štěstí neměl,“ podotkl svědek.

Jeho kamarád si po pádu šel sednout na lavičku a pil vodu, kterou mu kamarádi přinesli. Po půl hodině ale začal zvracet. „Na hlavě měl zezadu bouli, měl jsem podezření, že by mohl mít otřes mozku nebo něco horšího. Proto jsme volali záchranku,“ vypověděl Vlach.

I on prý pochopil zpěvákova gesta před pauzou jako pozvání na pódium. Potvrdil i slova kamaráda Jebavého, že kapela nijak výslovně nezakazovala divákům vstup nahoru. Varování prý nevydala ani ochranka.

Vyhazovač měl výhrady k zabezpečení

U soudu vypovídal také jeden z vyhazovačů klubu Abaton Robert Havelka. „Měli jsme za úkol nedopustit, aby se diváci dostali na pódium a nepoškodili techniku,“ popsal svou práci.

Během výslechu si vybavil hned několik pokusů o překonání zábran během koncertu skupiny Lamb of God. „Stahoval jsem člověka z pódia, protože tam byla technika. Pak se tam snažil dostat ještě jeden, kterého jsem ale nestačil stáhnout, ten spadl dolů,“ uvedl dále člen ochranky. „Asi mu někdo pomohl, nejspíš zpěvák. Přesně jsem to neviděl,“ dodal svědek.

Jako dlouholetý pracovník klubu měl výhrady k zabezpečení koncertu. Zábrany před pódiem byly podle něj postavené příliš blízko, než aby vytvářely přirozenou bariéru mezi diváky a skupinou. Ne však tak blízko, aby zároveň posloužily jako stupínek ke vstupu na pódium.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám