Hlavní obsah

Zpěvačka popsala zážitky z Bambini di Praga

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Už potřetí ve stejné věci vypovídala v pátek u Krajského soudu v Hradci Králové zpívající herečka Karolína Chytilová-Ruppert. Šlo znovu o její zážitky z doby, kdy zpívala ve sboru Bambini di Praga.

Článek

Je na seznamu 49 bývalých sboristek, které vypovídají v kauze někdejšího sbormistra Bohumila Kulínského, obžalovaného z pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a útisku. Je jednou ze tří dívek, s nimiž měl Kulínský údajně pohlavní styk v době, kdy jim ještě nebylo 15 let. K soudu přišla v doprovodu zpěváka skupiny Monkey Business Matěje Rupperta, za něhož se letos v létě provdala.

Chytilová při slyšení uvedla, že do sboru se dostala při konkurzu ve svých asi deseti letech a během doby slýchala, že sbormistr Kulínský na zájezdech a soustředěních chodí v noci k dívkám na pokoje a osahává je.

"I mně se to stávalo, měla jsem při tom smíšené pocity. Nějak jsem cítila, že asi dělá něco nesprávného, ale měla jsem ho ráda a jeho hlazení mi nebylo nepříjemné. Tehdy jsem už věděla, co je to sex. Když mi bylo asi 12,5 roku, na jednom soustředění na horách pozval mě a několik dalších dívek na večírek do svého pokoje. Nakonec jsem tam s ním zůstala sama," popisovala situaci z roku 1991.

Ten večer mezi nimi prý došlo k pohlavnímu styku. On sám nejprve nechtěl, ale slíbila mu, že to nikomu neřekne.

Přiznala, že po tomto zážitku spolu spali opakovaně, i když věděla o dalších dívkách, s nimiž Kulínský zřejmě udržoval bližší vztahy. Všechno podle jejích slov skončilo zájezdem do Japonska.

Vynadala mu za chování k mladší sboristce

"Bylo mi asi šestnáct a k mladším holkám ve sboru jsem vystupovala v takové spíše ochranitelské roli. Jednou večer na hotelu za mnou přišla dívka, které bylo deset nebo jedenáct let. Byla nahá a s pláčem mi řekla, že Kulínský ji u ní na pokoji osahával. Šla jsem za Bohumilem a křičela jsem na něho, že je rozdíl, když to někdo dělá dobrovolně, nebo proti své vůli. Odpověděl, že buď budu respektovat, jak to ve sboru chodí, nebo můžu jít. Tak jsem šla," popsala okolnosti svého náhlého odchodu z Bambini di Praga.

Pak prožila těžké období. Odchod ze souboru, jehož pravé příčiny doma utajila, znamenal rozkol s rodiči a útěk z domova.

Jít na policii by bylo porušením slibu

"Bydlela jsem s o deset let starším mužem, z něhož se vyklubal narkoman, dokonce jsem jej živila. Po pár měsících jsem se vrátila k rodičům. Našla jsem si přítele a svěřila jsem se mu s tím, co jsem prožila ve sboru. Na jeho popud jsem začala docházet k psychiatrovi, a je pravda, že jsem mu řekla, že jsem byla Kulínským znásilněna. Jeho návrh, aby věc oznámila policii, jsem odmítla. Stále jsem se cítila vázaná svým slibem, který jsem Kulínskému dala," vypověděla.

Rozhodně také odmítla, že se chce bývalému sbormistrovi mstít. "Necítím k němu zášť. Nepomůže mi, když bude ve vězení. Je skvělý muzikant, měl by dirigovat, ale pracovat výhradně s dospělými a nepřibližovat se k dětem. Má problém a měl by s ním něco dělat," zdůraznila Chytilová.

Reklama

Související články

Matka Kulínského nechápe výpovědi sboristek

Výslechem Blanky Kulínské, matky bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského, obžalovaného ze zneužívání členek souboru, pokračovalo v úterý...

Výběr článků

Načítám