Hlavní obsah

Zneužití jsem si vymyslela, řekla dívka v případu svědka v kauze CASA

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Klíčový svědek v kauze údajně předraženého nákupu letounů CASA pro českou armádu, bývalý pilot a armádní expert Karel Daňhel, vyslechl ve středu odpoledne obžalobu z pohlavního zneužití nezletilé dívky. Hrozí mu až deset let vězení. Soudkyně četla výpověď dívky, v níž uvedla, že si obvinění vymyslela. Dívka sama i její matka vypovídat u soudu odmítly, aby "neřekly něco špatně".

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Karel Daňhel na středečním jednání soudu

Článek

Obžalobu u Obvodního soudu pro Prahu 9 přednesla státní zástupkyně Jana Krečová. Podle ní měl mít Daňhel pohlavní styk s dcerou své přítelkyně loni v dubnu v pražském hotelu Luisa během jejího jednodenního pobytu v hlavním městě. Dívce v té době chybělo několik dní do patnáctých narozenin.

Samotný Daňhel považuje obžalobu za hru zpravodajských služeb. Nepohodlným se měl stát právě jako kritik předraženého nákupu letounů pro českou armádu, pro který je stíhána bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová.

S údajnou poškozenou se seznámil přes její matku. „Měli jsme velice přátelský vztah. Kromě pusy na tvář mezi námi však k žádným intimnostem nikdy nedošlo,“ uvedl u soudu.

Matka i dcera se bály vypovídat

Jak matka, tak údajně zneužitá dcera, odmítly u soudu vypovídat.

„Mohla bych říct něco špatně, protože jsem nervózní,“ vysvětlovala trochu neobratně dívka, proč nebude u soudu svědčit. Na dotaz soudkyně Denisy Durdíkové, čím by si mohla podáním svědecké výpovědi ublížit, nedokázala svědkyně odpovědět.

Podobně nekonkrétně zdůvodňovala odepření výpovědi i její matka. „Můžu něco špatně říct, nebo se zaplést,“ uvedla bývalá Daňhelova přítelkyně.

Soud se přesto spokojil s přečtením výpovědí obou žen z přípravného řízení.

Z nich vyplývá, že dcera policii původně pohlavní styk s přítelem matky přiznala, později však výpověď změnila a řekla, že si vše vymyslela.

Soudkyně přečetla jejich výpovědi u policie. "Řekla jsem blbost, ke styku nikdy nedošlo," vypověděla mimo jiné dívka. Důvodem, proč původně řekla něco jiného, byl prý silný stres. Policisté se jí údajně opakovaně ptali na to samé - zda měla s Daňhelem pohlavní styk.

"Říkala jsem ne, ale to nezapisovali a ptali se mě pořád dál a já to pak odsouhlasila," tvrdí v policejním protokolu. Dále uvedla, že ji nikdo nenutil, aby vzala svou výpověď zpět.

Policejní nátlak, tvrdí obhajoba

Podle obhajoby vyvíjela v počátcích vyšetřování policie na dívku nátlak. Matka policii řekla, že se původně na základě informací od policie domnívala, že má Daňhel na svědomí víc podobných skutků, a vyšetřovatelé chtějí jen dokreslit některé údaje. „Nenapadlo mě, že by na základě tohoto případu mohlo dojít k nějakému obvinění,“ řekla žena policii. Například po příjezdu z Prahy, kde mělo ke zneužití údajně dojít, se prý dcera chovala naprosto normálně.

„Celé řízení je provokací vojenského zpravodajství a má znevěrohodnit klienta v kauze CASA,“ prohlásila Daňhelova obhájkyně Lucie Tvrdá.

Kvůli výslechu svědků a znalců odročila soudkyně hlavní líčení na začátek dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám