Hlavní obsah

Zneužil nezletilou příbuznou, dostal osm let

Právo, Ludmila Žlábková

Krajský soud v Hradci Králové ani napodruhé neuvěřil tvrzení Aleše L. z Orlickoústecka o jeho nevině a opětovně ho v úterý odsoudil k osmi letům vězení za pohlavní zneužívání a znásilnění nezletilé příbuzné. Stejný ortel senát vynesl už v březnu, pražský vrchní soud však po odvolání případ vrátil a žádal podrobnější vysvětlení, jak u dívky vznikla a rozvíjela se posttraumatická stresová porucha.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Aleš L. odešel od hradeckého soudu opět s osmiletým trestem vězení.

Článek

Podle obžaloby měl padesátiletý muž v několika případech zneužít svou neteř, a to většinou v době prázdnin, když ke svým příbuzným přijela na prázdniny. K sexuálnímu násilí přitom docházelo od července či srpna 2007 až do prázdnin 2011.

Jak stálo v obžalobě, opakovaně ji nutil k orálnímu sexu, osahával ji na intimních partiích a nutil ji, aby se ona dotýkala jeho. Ačkoliv dívka aktivně projevovala nesouhlas, bránila se, plakala i křičela, využíval své fyzické převahy a vyhrožoval jí, že to nikomu nesmí prozradit.

Dívka se svěřila ve škole

Policie se o případu dozvěděla až ve chvíli, kdy se dívka ve škole při psaní slohové práce na téma Z čeho mám strach svěřila, že se jí stalo něco ošklivého a má strach z pedofilů. Podle obhájkyně ale původně označila za pachatele jiného příbuzného.

„Domnívám se, že všechny tyto skutky jsou na mne účelově vymyšleny a připraveny. Nikdy jsem je nespáchal,“ bránil se u soudu Aleš L. s vysvětlením, že poškozená chtěla tímto způsobem získat majetkový prospěch.

Soud muži uložil trest v polovině zákonné sazby. „Až dosud žil bezúhonným životem, řádně se staral o rodinu. Naproti tomu se jedná o sérii trestných činů a také zde je závažný následek, který svým jednáním způsobil. Je otázkou, jak se bude vyvíjet příští život poškozené, neboť porucha je hluboká,“ uvedla soudkyně Anna Bímová.

Nevěrohodnost poškozené se nepotvrdila

Ačkoliv obhajoba opakovaně upozorňovala na nevěrohodnost výpovědi poškozené, soudkyně tento závěr odmítla. „Soud viděl, jak poškozená prožívá během výpovědi to, co si musí znovu vybavit. Nešlo o herecké projevy, což následně potvrdila i soudní znalkyně,“ uvedla Bímová.

Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Vzhledem k tomu, že obhájkyně během své závěrečné řeči žádala zproštění obvinění, je pravděpodobné, že případ znovu skončí u vrchního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám