Hlavní obsah

Znásilnil synovu kamarádku ze školky, soud ho poslal na šest let do vězení

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Na šest let poslal v úterý ústecký krajský soudu do věznice s dozorem Rostislava K., který podle rozsudku znásilnil pětiletou kamarádku svého syna ze školky. Verdikt soudce Ondřeje Peřicha není pravomocný, žalobce i obžalovaný si vzali lhůtu na případné odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rodiny obou dětí z obce na Ústecku se dobře znaly a často se navštěvovaly. Po dohodě rodičů proto na sklonku loňského října dívka přespala, jako již v minulosti několikrát, v bytě svého kamaráda. Muž údajně počkal, až jeho syn usne, v pokoji vypnul televizi, zhasl lampičku a lehl si k dívce do postele. Jeho družka přitom spala vedle v ložnici.

Muž dívku osahával, strkal jí prsty do přirození, které také olizoval. Pak ji údajně donutil, aby olizovala jeho ztopořený penis. Holčička praktiky obžalovaného popsala na panenkách, které policie využívá k odhalování podobných trestných činů. K pohlavnímu styku nedošlo, což posléze potvrdili lékaři.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obžalovaný děvčeti přikázal, aby o tom, co se stalo, nikomu neříkala. Dívka si však nepříjemný zážitek nenechala pro sebe. O zneužití řekla nejdříve babičce, která pak informovala rodiče. Ti událost ohlásili na policii.

Deviací netrpí

Obžalovaný v přípravném řízení ani u soudu nevypovídal, v závěrečné řeči vyjádřil nad svým jednáním lítost. Třiatřicetiletý muž netrpí podle soudních znalců psychickou poruchou, ani sexuální deviací. K činu se podle nich odhodlal s vědomím, že se dopouští protizákonného a společensky nepřijatelného jednání. „Šlo o selhání v konkrétní situaci,“ přiblížil možný motiv pachatele sexuolog Luděk Daneš.

Vzhledem k nízkému věku si úplně neuvědomovala, že se jí děje něco negativního
soudce Ondřej Peřich

Výpověď dívenky označila psycholožka Ilona Wölfeová za hodnověrnou. „Nemá sklon ke zkreslování událostí či k lhaní,“ zdůraznila soudní znalkyně.

Přestože dívka netrpí podle odborníků posttraumatickou poruchou, podle rodičů se po činu změnila. Je více stydlivá, nahou ji mohou vidět jen matka s babičkou, bojí se tmy a budí se ze spaní.

Obžalovaný zneužil podle soudce dívčiny bezradnosti, když přespávala v cizím bytě. „Byla v absolutním područí obžalovaného. Odmítala jeho jednání, ale vzhledem k nízkému věku si úplně neuvědomovala, že se jí děje něco negativního,“ řekl Peřich při odůvodnění rozsudku.

Muži hrozilo za znásilnění až 12 let. Při zdůvodnění výše trestu připomněl soudce závěr znalců, že pachatelova osobnost není narušena a že riziko recidivy je nízké. Podle rozsudku musí ale zaplatit poškozené 100 tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám