Hlavní obsah

Znalec: Za nehodu na Orlíku, po níž zemřela dívka, může řidič vodního skútru

Právo, Pavel Orholz

Nehodu, po níž loni na Orlické přehradě zahynula 18letá dívka, zavinil řidič vodního skútru, 19letý Christoph Steinert. V úterý jej u Okresního soudu v Písku označil za viníka soudní znalec Michal Kudláček ze Státní plavební správy. Steinert loni při neopatrném manévru narazil do pramice, na níž dívka plula.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič vodního skútru Christoph Steinert u souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

„Nehodu zavinil vůdce skútru, druhé plavidlo neporušilo žádná pravidla,“ sdělil soudu Kudláček. Zmínil, že vůdce skútru například porušil pravidlo, kdy měl dát pramici přednost zprava.

Steinert 10. července v den svých narozenin objížděl na Orlíku výletní parník a za ním narazil do pramice. Při srážce narazil do loďky kolmo, přímo v místě, kde v té chvíli seděla dívka. Ta na následky srážky zemřela.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Christoph Steinert před Okresním soudem v Písku.

„Ve chvíli, kdy vůdce skútru změnil směr doprava, plul do plochy, kterou neviděl. V takovém případě musí počítat s tím, že tam budou další plavidla nebo plavci,“ upozornil Kudláček, který naznačil, že se Steinert plně nevěnoval řízení a pramici s dívkou a jejím kamarádem vůbec neviděl.

Foto: Policie ČR

Skútr si policisté odvezli

„Byl to mžik. Pouze jsem ubral plyn a pak došlo ke srážce,“ hájil se už dříve před soudem Steinert. Před senátem projevil lítost a zmínil, že chodí k psychiatrovi.

Někteří svědci uvedli, že jel rychlostí kolem 60 kilometrů v hodině. On sám mluví maximálně o čtyřiceti kilometrech za hodinu. Na skútru jezdí přes deset let a po nehodě nenadýchal alkohol. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí až šest let vězení.

Soudní líčení bylo odročeno na 5. června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám