Hlavní obsah

Znalec označil utrpení popálené Natálky za mučivé útrapy

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Videoprojekcí vyšetřovacího pokusu, který provedla loni policie za účelem dokumentace síly žhářského útoku ve Vítkově, začal ve čtvrtek jedenáctý den hlavního líčení se čtyřmi ultrapravicovými extremisty. Vypovídali také další soudní znalci, lékař označil utrpení popálené Natálky za mučivé útrapy a připomněl, že bude mít následky celý život.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudní líčení probíhá za velmi přísných bezpečnostních opatření.

Článek

Vyšetřovací pokus proběhl loni v opuštěném objektu na Vyškovsku. "Byli jsme překvapeni ničivou silou a účinkem po rozbití zápalných lahví," uvedla již dříve státní zástupkyně Brigita Bilíková, která se vyšetřovacího pokusu účastnila.

Policejní technici nejprve vyzkoušeli účinek zápalné láhve, hozené na volnou betonovou plochu, následovalo vhození zapálených lahví. Z videozáznamu je patrné, že prakticky okamžitě po vhození zápalných lahví do místností došlo k prudkému požáru po celé ploše podlahy.

Soudce pak vyzval obžalované, aby se k videozáznamu vyjádřili a řekli, jestli se videozáznam shoduje s průběhem útoku. Vyjádřil se Ivo Müller. "Množství benzínu tam nebylo takové, bylo ho tam méně," řekl Müller. Podobně se vyjádřil i Cojocaru.

Požár měl podle znalce tři ohniska

U soudu po promítnutí videozáznamu vypovídal znalec, který potvrdil, že při požáru domku ve Vítkově měl oheň tři ohniska.

"Benzín se po vhození láhve rozprskl na určitou plochu a začal hořet. Jestliže se na této ploše nacházel nějaký předmět nebo lidské tělo, došlo také k jeho podpálení. Teplota plamene se u benzínu pohybuje mezi 800 až 1200 stupni Celsia," vysvětlil znalec.

Na dotaz soudu, proč byla při požáru nejvíce popálena Natálka a další osoby v místnosti vyvázly z požáru mnohem lépe, znalec potvrdil, že hořící benzín nejspíš dopadl právě na nejmladší dítě.

Oheň se šířil v pásech

"I z promítnutého záznamu vyšetřovacího pokusu je patrné, že oheň se po vhození lahví šíří v pásech podle toho, jak byly lahve vhozeny," řekl znalec.

Na dotaz státní zástupkyně, zda bylo při požáru v místnostech zjištěno větší množství uskladněných hořlavin, znalec řekl, že pokud by tomu tak bylo, oheň by se šířil podstatně jinak a rychleji. V úvahu by přicházelo jen to, že by hořlaviny byly správně uskladněny v uzavřených kanystrech.

Má amputované tři prsty, bude celý život zohyzděná v obličeji a navíc kvůli velmi silným popáleninám na nohou bude mít zřejmě trvalé problémy s pohyblivostí.
Znalec ke zdravotnímu stavu popálené Natálky

"V uzavřené nádobě je nízká koncentrace okysličovadla," vysvětlil znalec, ale dodal, že žádné nádoby, které by obsahovaly hořlaviny, na požářišti zjištěny nebyly.

Zranění popálené dívky byla extrémně bolestivá

Soud ve čtvrtek vyslechl také soudního lékaře - znalce Igora Dvořáčka. Ten řekl, že zranění popálené Natálky byla extrémně bolestivá.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka s matkou Annou Sivákovou

"Její utrpení lze označit za mučivé útrapy. Popáleniny se v medicíně považují za jedny z nejhorších zranění," řekl Dvořáček.

Připomněl, že holčička utrpěla popáleniny 2. až 3. stupně na 77 procentech povrchu těla, má kvůli tomu amputované tři prsty, bude celý život zohyzděná v obličeji a navíc kvůli velmi silným popáleninám na nohou bude mít zřejmě trvalé problémy s pohyblivostí.

"Došlo ke stažení Achillových šlach, které se budou muset uvolňovat. Znamená to problémy s chůzí jako trvalý následek do budoucna," řekl Dvořáček. Dodal, že matka Natálky utrpěla popáleniny na 27 procentech povrchu těla a otec Pavel Kudrik na 11 procentech kůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám