Hlavní obsah

Soud nařídil zjistit, zda Afričan viněný ze znásilnění nepředstírá duševní nemoc

– Litoměřice • Aktualizováno
Právo, koc

U litoměřického soudu pokračoval ve čtvrtek proces v případu znásilnění nezletilé dívky, kterého se měl letos v červnu dopustit 30letý Abdallah Ibrahim Diallo, narozený v Libyi. Soud vyslechl znalce z oboru psychiatrie. Obžalovaný může podle něj trpět duševní nemocí. Pozorování dlouhé tři až čtyři týdny by mohlo pomoci zjistit, zda je Afričan skutečně nemocný, nebo to jen předstírá.

Obžalovaný Afričan u souduVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Soud návrhu znalce vyhověl a nařídil pozorování obžalovaného. Důvodem je zjištění jeho duševního stavu.

Psychiatr u soudu popisoval, co vyplynulo z vyšetření. „Obžalovaný může trpět takzvanou nediferencovanou schizofrenií, která se může projevovat halucinacemi, vymizením rozpoznávacích schopností a může mít vliv na výpadky paměti,“ uvedl znalec Jan Flídr.

Vyšetření bylo podle něj náročné. Jeho výsledky mohou být navíc zkreslené tlumočením do francouzštiny. Pochybnosti o duševním stavu obžalovaného vyvstaly v důsledku jeho chování ve vazbě a u hlavního líčení. Psycholožka z věznice ve zprávě uvedla, že se chová nestandardně, agresivně vůči spoluvězňům, nedodržuje základní hygienické návyky. Podle závěrů znalce by muž mohl být na svobodě nebezpečný.

Obžalovaný, kterému hrozí až desetileté vězení, byl během čtvrtečního hlavního líčení neklidný, neposedný. Stále se otáčel na novináře. Vstával a tvrdil, že ho bolí hlava a nohy. Na dotaz soudkyně, zda chce položit nějakou otázku znalci, uvedl, že chce čokoládu.

Chtěl jsem jí jen vrátit mobil, řekl soudu Afričan obžalovaný ze znásilnění nezletilé dívky u Litoměřic

Krimi

Diallo nasedl 18. června v Německu do vlaku, měl údajně namířeno do Francie. Protože ale neměl platnou jízdenku, vystoupil krátce po poledni u Lukavce na Litoměřicku, kde dívku potkal. Podle obžaloby ji uchopil za rameno, povalil, stáhnul z ní oblečení a vykonal na ní soulož.

„Když to ta dívka říká, tak to může být pravda,“ řekl obžalovaný dříve při zahájení hlavního líčení. Vzápětí ale dodal, že si nepamatuje, že se to stalo.

Navíc měl dívce ukrást telefon se sluchátky.

Muž při svém zadržení téměř nekomunikoval, stejně jako u soudu, který ho poslal 20. června do vazby. Nyní u soudu vypovídal přes tlumočnici do francouzštiny. Dívce se prý snažil vysvětlit, že potřebuje pomoc, že shání něco k jídlu.

Soudkyně Alexandra Šetková se ho ptala, jak si vysvětluje, že na těle dívky byly jeho tekutiny, sperma a sliny. „Nechci se k tomu vyjádřit,“ uvedl. „Mlátila mě, byl jsem v šoku a nepamatuji si to,“ odpověděl na otázku, zda mě s dívkou sex.

Obžalovaný se prý se narodil v Libyi, občanství má z Mali. Do Evropy se pokoušel dostat přes Středozemní moře prý již dříve. Ve vodě strávil tři dny a pak se vrátil do Libye. Tam byl ve vězení.

Policie navrhla obžalovat Libyjce ze znásilnění dívky u Litoměřic

Krimi

Později se dostal do Itálie a pak přes Švýcarsko do Německa, kde byl podle svých slov zhruba od roku 2017. V červnu toho roku mu v Německu byl zamítnut azyl. Od té doby se pohyboval na území Německa v rámci takzvaného režimu strpění.

Přiznal, že měl problémy s policií, několikrát jel prý načerno ve vlaku. Podle spisu z Německa se měl dopouštět i násilných činů. V lednu 2018 například kopl a poškrábal sociálního pracovníka. Soudní jednání má pokračovat na konci listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám