Hlavní obsah

Znalci si nevědí rady s doktorem Bartákem. Vychloubal se, nebo skutečně plánoval vraždy?

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Má poruchu osobnosti, trpí velikášstvím i fantaziemi o vlastním úspěchu a skvělosti. Tak vidí znalci z psychiatrické nemocnice Bohnice osobnost lékaře Jaroslava Bartáka. Na to, zda skutečně mohl plánovat vraždy a vydírání, nebo zda se jen vychloubal před svým spoluvězněm, ale odpovědět neumějí.

Jaroslav Barták u souduVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„To je ryze právní otázka. Kdybychom na ni odpovídali, tak pouze jako laici, proto to necháváme na posouzení soudu,“ uvedl v pondělí u Krajského soudu v Liberci Jiří Švarc, primář oddělení ochranné léčby v bohnické nemocnici, který byl členem týmu lékařů, jenž Bartáka v minulosti vyšetřoval.

Případem plánování vražd a vydírání, které měl Jaroslav Barták osnovat, se liberecký soud zabývá už potřetí. V kauze už dvakrát uznal Bartáka vinným, naposledy v roce 2016 mu za to vyměřil patnáctiletý trest. Barták, který si už odpykává jiný dvanáctiletý trest za znásilňování a zneužívání svých asistentek, se ale proti verdiktu vždy odvolal a vrchní soud vrátil kauzu do Liberce.

Foto: Michael Polák, Právo

O tom, zda Jaroslav Barták plánoval vraždy tří lidí, rozhoduje liberecký soud už potřetí.

Vraždy měl Barták plánovat v roce 2013 v liberecké věznici. Při hovorech se svým spoluvězněm rozvíjel záměr, jak zlikvidovat bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděru a pravoslavného kněze Eugena Freimanna. Spoluvězeň ale Bartákovy plány oznámil policii a zaznamenal je kamerou umístěnou v hodinkách. Zatímco hodinky záhadně zmizely, videozáznam získali pražští kriminalisté.

Tlachání mezi trestanci

Jaroslav Barták po celou dobu tvrdí, že nikoho vraždit nechtěl, že to na něj jeho spoluvězeň navlékl a že šlo jen o tlachání mezi trestanci. Hájí se také tím, že byl opilý a možná pod vlivem opiátů, které mu měl spoluvězeň přimíchat do pití.

„Na nás ale na záznamu působí střízlivě a v kondici,“ zhodnotil natočený Bartákův výstup z roku 2013 primář Švarc.

Podle zpráv, které byly v pondělí přečteny u soudu, se Bartákovo chování ve věznicích postupně výrazně zlepšilo. „Zpočátku se choval neadekvátně, dával najevo svou nadřazenost a touhu všechno řídit. Postupně došlo ke korekci v chování a momentálně se neřadí mezi problémové vězně,“ napsal soudu Vlastimil Kříž, ředitel věznice v Jablonci nad Nisou-Rýnovicích.

Podle něj měl Barták zpočátku až 17 kázeňských trestů, nyní neměl žádný trest a pětkrát byl odměněn.

Soudní přelíčení bude znovu pokračovat až v říjnu výslechy posledních svědků. Poté by měly zaznít závěrečné řeči a rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám