Hlavní obsah

Zloději ukradli vzpěry elektrických stožárů, ty se pak během bouřky zřítily

Právo, ab

Neznámí zloději kovů ukradli na Novojičínsku železné vzpěry stožárů elektrického vedení. Dva stožáry se pak během bouřky doprovázené silným větrem zřítily. Škoda jde do mnoha miliónů korun.

Foto: GA Energo technik

Jeden z poničených stožárů na Novojičínsku

Článek

Podle mluvčího novojičínské policie Petra Gřese stožáry spadly v noci na pondělí v polích mezi obcemi Hájov a Kateřinice.

„Zloději v přesně neurčenou dobu odcizili výztužové profily ze dvou stožárů v jejich dolní části,“ uvedl. Stožáry bez výztuh pak porazil silný vítr.

„Tím, že zloději odcizili železné vzpěry elektrických stožárů, došlo k jejich destrukci, pádu a výpadku elektrické energie v přenosové soustavě. Firmě tak vznikla předběžná škoda v řádu desítek miliónů korun,“ popsal Gřes.

Foto: GA Energo technik

Jeden z poničených stožárů na Novojičínsku.

Dva stožáry elektrického vedení 110 kV zlomil vítr úplně a jeden je silně poškozen. „Naši technici okamžitě po nahlášení události vyjeli na místo a poničené stožáry stabilizovali, aby nedošlo k dalšímu poškození vedení a byla zajištěna bezpečnost,“ uvedl Zdeněk Židek, ředitel společnosti GA Energo technik, která pro ČEZ Distribuční služby zajišťuje pohotovostní havarijní službu na elektrickém vedení.

Pro zajištění dodávek proudu pro tuto oblast firma elektrickou energii přesměrovala přes jiná vedení. Vzhledem k rozsahu škody si oprava vyžádá několik týdnů.

Foto: GA Energo technik

Jeden z poničených stožárů na Novojičínsku.

„Napájení oblasti by mělo vystačit po celou dobu opravy. Pokud by se však objevil problém například s přetížením, jsme připraveni postavit ve velmi krátké době na místě přerušení náhradní vedení, a tím dodávky proudu zajišťovat,“ doplnil Židek.

Policie po zlodějích pátrá. „Žádáme veřejnost o spolupráci. Jakékoliv informace k pachatelům tohoto jednání předejte policistům osobně, nebo telefonicky na linku 158,“ uvedl Gřes. Doplnil, že policisté případ prověřují jako zločin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, za což pachatelům hrozí až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám