Hlavní obsah

Zloději prý hledali v nedoručené poště peníze

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Cesta k nalezení vykradačů dopisů z břeclavské pošty je komplikovaná. Policisté musí prověřit práci celé pošty za několik let. Potvrzují zatím, že cílem zlodějů byly především bankovky v dopisech.

Foto: ČTK

Poštovní balíky obsahovaly velké mmožství dopisů.

Článek

„S tím závěrem souhlasí i revizní pracovníci České pošty. Lidé ze zahraničí posílali peníze, vložené například do přání v dopisech. Důvodem k tomu počínání byly asi vysoké poplatky za převod peněz bankovní cestou. To vše zloději věděli, a proto se zaměřili na soukromou poštu,“ řekl Právu náměstek břeclavského policejního ředitele Jan Cupal.

V šachtě nepoužívaného výtahu u prvního nástupiště břeclavského nádraží bylo jednasedmdesát pytlů a v nich celkem 39 260 dopisů z let 2001 až 2006. Z nich bylo poškozeno 3 298. Všechny dopisy, poškozené, i ty v pořádku, jsou nyní ve skladu České pošty.

Zatím není k dispozici posudek odborníka, zda zčásti již plísní poškozenou korespondenci je možné z hygienického hlediska vůbec doručit.

Hrozí maximálně rok vězení

„Pátrání po pachateli nebo pachatelích je složité. Pytle s obyčejnou poštou jsou uzavřeny jednorázovými mi plombami uzávěry, které nepodléhají evidenci, takže pokud zmizel celý pytel, bylo obtížné jej dohledat. Ale dopisy v nich byly spojené do balíčků takzvanými svazovkami, a z těch už potřebné informace máme,“ dodal policista.

Přestože z hlediska prokazatelné výše škody, případně nejvyššího možného trestu jednoho roku odnětí svobody za porušování listovního tajemství, nejde v případě zmizelých dopisů o závažný trestný čin, svou roli tentokrát sehrál morální dopad skutku.

„Proto záležitosti přikládáme velký význam a od začátku na tom dělají kriminalisté,“ uvedl Cupal.

Za dlouhá léta, kdy mizely pytle s dopisy, dorazilo jen pětadvacet reklamací na nedoručené listy. Nebylo ale možné zjistit, kde přesně zmizely, a tak chyběl důvod k důkladné kontrole práce. To pomáhalo zlodějům v klidu pro vykrádání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám