Hlavní obsah

Zloději obrazů Emila Filly si odsedí až 12 let za mřížemi

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Za krádeže starožitností, uměleckých děl a také obrazů Emila Filly z výstavní síně na zámku v Peruci na Lounsku poslal v pondělí Krajský soud v Ústí nad Labem organizovanou skupinu šesti lidí do vězení na dobu od 4 do 12 let. Rozsudky zatím nejsou pravomocné, všichni si ponechali lhůtu na případné odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marián Lázo (vlevo) a Vojtěch Hloušek u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Přímo do výstavní síně se měli podle obžaloby vloupat Marián Lázo a Vojtěch Hloušek, kteří měli předloni 18. listopadu ukrást čtyři olejomalby. Oba už byli za podobnou trestnou činnosti souzeni.

„Marian Lázo a Vojtěch Hloušek po čtvrté hodině ranní po odšroubování kovové mříže levé části vstupních dveří překonali sklo ve dveřích a vnikli do výstavních prostor Pamětní síně Emila Filly v jižním křídle zámku v Peruci,“ tvrdí obžaloba, se kterou se v tomto případě soud ztotožnil.

Lázo v případu figuroval jako spolupracující obžalovaný. Krádeže doznal jak v přípravném řízení, tak i před soudem. Podle předsedkyně senátu Kamily Elsnicové tak pomohl usvědčit i Hlouška. Od soudu si vyslechl čtyřletý trest. Hloušek naopak dostal nejpřísnější, 12letý trest. U soudu přiznával jen krádeže před vyloupením zámku v Peruci, kterými se soud také zabýval.

Hloušek s Lázem se vloupali do muzea v obci Železnice, do Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou, dvakrát do Maloskalské galerie v obci Malá Skála a do objektu Galerie obrazů a plastik ve Slatině nad Zdobnicí. Ukradli nejen obrazy, ale například i historické housle, zbraně a hodiny.

Tajný agent předstíral koupi obrazů 

Ostatní obvinění dostali čtyřleté tresty za spolupodílnictví, šlo o lidi, kteří kradené věci dál prodávali. Jen otec Mariána Láza Ondřej, který pachatele dvakrát vezl na místo činu a čekal na ně v autě a podílel se i na prodejích, dostal sedm let. Ve vazbě zůstávají Marián Lázo a Vojtěch Hloušek, které k soudu přivedla eskorta. Starožitník Ján Mitro, který několik kradených děl vykoupil, dostal kromě čtyřletého trestu i pokutu milión korun. Pokud ji nezaplatí, promění se mu na další rok vězení.

Pachatele dopadli policisté zhruba o měsíc později po krádeži v Peruci, neporušené obrazy se vrátily galerii. Už dva dny po krádeži se nedaleko Peruce nalezly vnější rámy obrazů. Obrazy nevyčíslitelné historické hodnoty nebyly kradené na objednávku, pachatelé se teprve snažili kupce sehnat. Podařilo se je odhalit díky mravenčí práci policistů, kteří začali skupinu odposlouchávat a v akci měli nasazeného i tajného agenta, který fingoval zájem o koupi obrazů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám