Hlavní obsah

Zloději na Sušicku zamkli rodinu vozíčkáře v domě a ujeli s jeho auty. Jdou do vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Do vězení poslal tento týden klatovský soud dvojici zlodějů, kteří se loni v prosinci vloupali do domu 36letého vozíčkáře v Dlouhé Vsi na Sušicku, kde jej i s rodinou zamkli a odjeli s jeho dvěma vozidly. Dva roky stráví za mřížemi Ladislav Štefaňák (24), jeho starší komplic Jan Souček (35) ještě o tři měsíce déle. „Rozsudek není pravomocný,“ upozornil soudce Jaromír veselý.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Dvojice se tehdy do domu na okraji obce vloupala nad ránem. Dovnitř se dostali po vypáčení okénka do koupelny. Že jsou majitelé doma, jim vůbec nevadilo. Vzali klíčky od vozidel a ven odešli vchodovými dveřmi, které za sebou zamkli, a klíč si nechali. Z místa pak odjeli dvěma vozidly zaparkovanými na dvoře domu. Dlouho se ale z ukradených aut neradovali. Asi tři kilometry za obcí zapadl jeden z řidičů ve sněhu a druhý se ho snažil vytáhnout. Při tom je dopadla policie.

„Kolem čtvrté mě vzbudila přítelkyně, že skrz dveře ložnice viděla na chodbě nějaký pohyb a světlo baterky. Nejprve si myslela, že se vzbudily děti. Ty ale spaly v pokoji. Sedl jsem si na vozík a spěchal do chodby. Už jsem jenom zaslechl, jak někdo zamyká vchodové dveře,“ vzpomínal na osudnou noc majitel domu, který je upoután na invalidní vozík.

Natáčela na mobil

Zjistil, že v zámku není klíč. „Začal jsem hledat náhradní klíče od domu. Mezitím jsem uslyšel, jak někdo startuje auta před domem. Když jsem otevřel dveře, jedno už vyjíždělo ze dvora a druhé se rozjíždělo. Hned jsem volal policisty,“ vybavoval si vozíčkář dramatické okamžiky.

Jeho partnerka se snažila přes okno zloděje natáčet mobilem. „Měla strach především o děti. Křičela, že nám kradou auta. Trochu jsme zpanikařili. Nikdy by nás nenapadlo, že se taková věc může stát. Ten pocit, že vám někdo naruší bezpečí domova, je děsivý. Postupně vám dochází, co všechno se mohlo stát,“ pokračoval muž.

Policisté dorazili k domu během chvíle. „Jedna hlídka zůstala u nás, druhá je začala pronásledovat. V čerstvě napadaném sněhu byly zřetelné stopy. Pak jsem slyšel ve vysílačce, že už je mají, že skončili někde na louce,“ dodal muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám