Hlavní obsah

Zloděje zbraní ve Vrběticích pomohly odhalit fotopasti

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie potvrdila informaci Práva o dvojici mužů, kteří kradli po výbuších v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku zbraně. Zloděje pomohly odhalit nainstalované fotopasti. Novinky o případu informovaly v pátek. Podle policejního mluvčího Vladislava Malcharczika se všechny odcizené zbraně podařilo zajistit.

Foto: Policie ČR, .

Pyrotechnici čistí prostory ve vrbětickém areálu.

Článek

„Dva muži jsou stíháni pro trestný čin nedovolené ozbrojování,“ sdělil Právu v sobotu mluvčí. Obviněné lákaly podle informací Práva zejména samopaly rozmetané volně do prostoru při výbuších v muničních skladech ve Vrběticích na podzim 2014. Tisíce ručních zbraní skladovala v jednom ze skladů, v nichž došlo k explozi, zbrojařská firma Imex Group.

„I přes odpovídající ostrahu rozsáhlého areálu, kterou provádí policisté a pracovníci Vojenských lesů a statků, a to fyzicky i s pomocí technických prostředků, se mužům do prostor rozsáhlého a v nepřehledném terénu umístěného areálu podařilo dostat. Z něj potom vynesli několik po areálu výbuchem rozmetaných, velmi poškozených, zrezivělých a neúplných zbraní,“ uvedl Malcharczik.

Pomohly fotopasti

„Policisté přišli záhy na stopu těchto mužů vlastním zjištěním a následným šetřením,“ zdůraznil mluvčí. Podle informací Práva pomohly zloděje odhalit nainstalované fotopasti. „Díky profesionální spolupráci kriminalistů s pracovníky okresního státního zastupitelství se podařilo muže zadržet a následně obvinit,“ konstatoval Malcharczik.

Pachatelům se podle něj nepodařilo žádnou ze zbraní prodat. „Všechny byly zajištěny při provedených domovních prohlídkách,“ poznamenal mluvčí.

Podle Malcharczika nelze zcela zabránit, aby se do muničního areálu někdo nepovolaný dostal, přestože je střežen.

„Oplocení areálu je v délce přibližně patnáct kilometrů a jeho hermetické uzavření by vyžadovalo obrovské nasazení živé síly a technických prostředků. Po tomto incidentu Policie ČR i Vojenské lesy a statky posílily střežení areálu a byla přijata další odpovídající opatření,“ dodal policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám