Hlavní obsah

Zloděj vzácného nástroje z 16. století za deset miliónů dostal čtyři roky

Novinky, bad
Praha

Sedmačtyřicetiletý Daniel Maršál, který loni v květnu v Praze ukradl z auta slovenského hudebníka vzácný nástroj violon z šestnáctého století za deset miliónů korun, si podle čtvrtečního rozsudku pražského městského soudu odsedí čtyři roky ve vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta odvádí odsouzeného Daniela Maršála ze soudní síně.

Článek

Maršál se podle obžaloby loni v květnu vloupal na pražském Smíchově do auta slovenského muzikanta, který měl v Rudolfinu vystupovat v rámci Pražského jara. Šroubovákem vypáčil zámek od auta a vnikl do kufru, odkud ukradl vzácný historický nástroj violon v hodnotě 10 miliónů korun v karbonovém pouzdře za skoro padesát pět tisíc korun. V pouzdře byly i struny za více než dvacet tisíc a smyčec za 41 tisíc korun.

„Ani jsem nevěděl, co kradu. Věděl jsem, že je to nějakej nástroj, že stojí třeba dvacet tisíc a já za něj dostanu třeba pět nebo deset tisíc,“ vypověděl obžalovaný. Když ho policisté po několika měsících dopadli a řekli mu, o jaký nástroj jde, prý se mu ulevilo. „To je pro chytřejší lidi než já, byl jsem rád, že to mám za sebou,“ dodal Maršál. Při zadržení koncem roku neměl nástroj u sebe, policii ho dobrovolně vydal asi o dva měsíce později.

Vzhledem k Maršálově přiznání měl soud ulehčenou situaci. „Obžalovaný se nakonec doznal, přestože z počátku na policii vymýšlel různé zkazky, nakonec si to rozmyslel. Po několika měsících dostal rozum a ten nástroj ve finále vrátil,“ prohlásil v odůvodnění rozsudku soudce Jaroslav Pytloun.

Dva baráky, sedm bytů

I podle státního zástupce Tomáše Sani v Maršálův prospěch hovoří zejména fakt, že nástroj a zbylé ukradené příslušenství, byť po nějaké době, dobrovolně policii vydal.

„Při spodní hranici trestní sazby (pět let – pozn. red.), vzhledem k okolnostem případu dávám ke zvážení, zda tento trest není příliš přísný,“ uvedl Saňa s tím, že vzhledem Maršálově recidivě by neměl dostat podmíněný trest. A soud s ním nakonec souhlasil.

Podle Maršálova advokáta zase obžalovaný v podstatě ani nemohl vědět, že cena ukradeného nástroje bude přesahovat pět miliónů korun, a proto by trest neměl být tak vysoký.

Právě kvůli ceně nástroje  hrozilo Maršálovi za krádež pět až deset let vězení. „Nikdy by mě nenapadlo, že někdo bude mít schovaný v autě dva baráky nebo sedm bytů,“ prohlásil Maršál na závěr.

To ale Pytloun odmítl s tím, že fakt, že nevěděl, jakou má nástroj cenu, nehraje roli. „To už je riziko toho podnikání,“ shrnul Pytloun.

Hudebníkovi napsal omluvný dopis

Recidivista se sedmadvaceti záznamy v trestním rejstříku (většinou za majetkovou trestnou činnost a maření úředního rozhodnutí) se muzikantovi prý omluvil. „Napsal jsem omluvnej dopis, že se omlouvám, že to bylo z debil…, teda, z horký hlavy,“ řekl soudu Maršál.

„Jsme si vědomi, že v sazbě od pěti do deseti let je to pro obžalovaného těžký problém. Ať už chce, nebo nechce, 27 záznamů za 23 let – v podstatě co rok, to nějaký ten flastr dostal. Důvodů pro nějakou benevolenci je minimum,“ uvedl soudce. Vzhledem k okolnostem případu ale sáhl k mimořádnému snížení spodní hranice trestní sazby o jeden rok.

Pro soud bylo hlavní, že nedošlo k poničení nástroje. „Kdybyste ukradl auto nebo peníze, to se dá nahradit,“ konstatoval Pytloun s tím, že stejný nástroj z šestnáctého století dnes už nikdo nevyrobí.

Unikátní nástroj

Ukradený violon byl podle odborníků vyroben kolem roku 1550 a jeho majitel neví o tom, že by někde na světě existoval podobný nástroj. Jeho cenu sám odhaduje na milión eur. Hudebník prý koupil nástroj v Praze za dvacet tisíc korun. Poté jej nechal opravit za dalších deseti tisíc eur (více než čtvrt miliónu korun).

Slovenskému virtuosovi prý zmizel z auta také fotoaparát Canon, Maršál ale tvrdil, z auta vzal jen nástroj s příslušenstvím.

Když letos v lednu policisté předali violon majiteli, měl hudebník z návratu vzácného nástroje takovou radost, že na něj policistům přímo na služebně zahrál. [celá zpráva]

Policisté majiteli vrátili ukradený violon za 10 miliónůVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám