Hlavní obsah

Zloděj na Šumpersku skočil při útěku s batohem plným čokolád do řeky a začal se topit

Právo, Miloslav Hradil
Šumperk

Do Moravské Sázavy v Zábřehu skočil o víkendu před policisty 19letý zloděj nesoucí v batohu lup z místního supermarketu. Těžké zavazadlo ho ovšem začalo táhnout ke dnu, a tak mohl být nakonec rád, že se dostal policistům do rukou. O případu informovala v pátek policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Vše začalo krádeží v obchodě. Dvojice mladých zlodějů si všimly prodavačky, které jim na útěku stačily ještě vytrhnout z ruky více než sto odcizených čokolád. Přivolaní policisté pak zahájili pátrání.

„Protože předpokládali, že by se mladíci mohli obdobného jednání dopustit znovu, zaměřili svou pozornost především na okolí dalších obchodních domů. A byli úspěšní. Na ulici ČSA, na mostě u Moravské Sázavy, zpozorovali muže odpovídajícího popisu, s batohem na zádech. Když u něj se služebním vozem přibrzdili, dal se mladík na útěk,“ uvedla Vybíhalová.

Zhruba po sto metrech zamířil prchající zloděj ke korytu řeky a skočil do vody.

„V jinak klidné říčce bylo ale v tu dobu po tání sněhu poměrně hodně vody a mladíka strhl a unášel proud. Protože se začal topit a na chvíli zmizel pod hladinou, změnilo se policejní pronásledování během několika málo sekund v záchranu života,“ poznamenala Vybíhalová.

Vzhledem k tomu, že se mladíka obtěžkaného 14 kilogramů vážícím batohem nedařilo z břehu vyprostit, museli do vody také dva policisté.

„S jeho vytažením na kluzký a příkrý břeh pak policistům pomohli strážníci, kteří v té době dorazili na místo. Silně podchlazený 19letý mladík poté musel být hospitalizován v nemocnici,“ řekla mluvčí.

Vzal i kalhotky

Mladík, o nějž se policie zajímala i v souvislosti s jinými činy, měl v batohu 143 čokolád, dámské kalhotky a SIM karty.

Na krádeži v obchodě se podíleli ještě dva jeho komplici – 20letý muž a o dva roky mladší žena. Oba byli zhruba po třech hodinách zadrženi na parkovišti u dalšího obchodního domu.

Trojice byla obviněna z krádeže, v trestné činnosti podle policie pokračovali. „Podle kriminalistů se totiž měli na přelomu ledna a února dopustit obdobných skutků také v Šumperku. Tam po jejich ‚návštěvě‘ zmizely nejen cukrovinky, ale také drogistické zboží a jízdní kolo,“ podotkla Vybíhalová.

Mladé ženě a 19letému mladíkovi hrozí až dva roky vězení. „O něco hůře je na tom starší z mužů. Protože již byl za takové jednání v posledních třech letech odsouzen, hrozí mu nyní až tříletý trest odnětí svobody,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám