Hlavní obsah

Zítko dostal za Mein Kampf opět podmínku

Novinky, Ivana Cihlářová
PRAHA

Již podruhé dostal Michal Zítko za vydání Hitlerovy knihy Mein Kampf od Obvodního soudu pro Prahu 7 podmíněný trest. Jeho původní výši, tedy tři roky s podmíněným odkladem na pět let, mu ale soud snížil na 22 měsíců s odkladem na tři roky. Nevyměřil mu také žádný peněžitý trest, i když při prvním projednávání kauzy mu uložil zaplatit dva milióny korun.

Foto: INFLAGRANTI
Článek

Především ale soud změnil právní kvalifikaci Zítkova jednání. Zatímco v prvním rozsudku před dvěma lety vydání Mein Kampfu označil za propagaci hnutí potlačujících lidská práva, dnes byl Zítko odsouzen za hanobení národa, rasy a přesvědčení.

"Žalobě se nepodařilo dokázat, že se pan Zítko dopustil trestného jednání podle původního paragrafu. Je ale notoricky známo, nehledě na to, že to bylo dokázáno i před soudem, že tato kniha hanobí židovskou rasu, židovský národ. A pan Zítko, který je podle psychiatrického posudku nadprůměrně inteligentní, toto věděl," řekl soudce Rudolf Šídlo, jenž o případu i tentokrát rozhodoval.

Nejvyšší soud kauzu vrátil

Šídlův původní rozsudek, který vydání Mein Kampfu označil za propagaci nacistického hnutí a který pak potvrdil i pražský městský soud, zrušil vloni v létě Nejvyšší soud. Podle tehdejšího usnesení totiž nemohl Zítko podporovat nacismus, protože propagované hnutí musí existovat a působit v době, kdy mělo dojít ke spáchání trestného činu.

Nejvyšší soud zároveň uložil policii a státnímu zastupitelství, aby vyhledali důkazy pro to, že existuje neofašistické nebo jiné rasistické hnutí, jež Main Kampf používá jako ideologický zdroj. Měli také Zítkovi prokázat, že vydáním knihy chtěl takové hnutí úmyslně propagovat, a objasnit i jeho případné další aktivity v tomto směru. Takové důkazy ale před soudem nezazněly.

Zítko je ochoten případ táhnout až do Štrasburku

Rozsudek není pravomocný, protože se Zítko proti rozsudku na místě odvolal. Státní zástupkyně se nevyjádřila a ponechala si lhůtu na rozmyšlenou.

Zítkův obhájce Tomáš Sokol verdikt odmítl komentovat s tím, že si počká na písemné vyhotovení rozsudku, pro samotného Zítka pak bylo dnešní soudní rozhodnutí naprostým překvapením. Dnešní verdikt na něj prý dělá dojem, že ho obvodní soud chtěl odsoudit, a tak chtěl za každou cenu nalézt paragraf, který by to umožnil.

Zítko ale stále trvá na tom, že se žádného kriminálního deliktu nedopustil a v případě, že jeho kauza neskončí u českých soudů osvobozujícím rozsudkem, chce se obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Anketa

Myslíte si, že se Zítko vydáním knihy Mein Kampf dopustil hanobení židovského národa?
ano
10,9 %
ne
89,1 %
Celkem hlasovalo 504 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám