Hlavní obsah

Žháři z Vítkova chtějí dosáhnout nižších trestů u Ústavního soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauzou žhářského útoku proti romské rodině ve Vítkově se bude zabývat Ústavní soud. Hned dva ze čtyř extremistů odsouzených k výjimečným trestům si podali ústavní stížnost, protože věří, že by mohli přinejmenším dosáhnout nižších trestů.

Foto: Aleš Honus, Právo

David Vaculík

Článek

David Vaculík a Jaromír Lukeš, kteří mají ve vězení strávit každý 22 let, prostřednictvím svých obhájců v ústavních stížnostech namítají, že pravomocným rozhodnutím krajského a vrchního soudu, které již potvrdil i Nejvyšší soud, byla porušena jejich základní lidská práva zaručená ústavou. Další dva odsouzení, Václav Cojocaru a Ivo Müller, si ústavní stížnosti nepodali.

Výjimečné tresty, které si čtyři extremisté vyslechli za pokus o rasově motivovanou vraždu, jsou sice pravomocné, advokáti dvou z nich jsou přesto přesvědčeni, že verdikt nemusí být konečný.

"Procesní vady a tlak veřejnosti"

„Myslíme si, že řízení před Krajským soudem v Ostravě mělo řadu procesních vad. Od počátku například nebylo jasné, kolik členů má trestní senát a kdo z přísedících jsou pouze náhradníci,“ řekl Vaculíkův obhájce Petr Kausta.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Lukeš při vynesení rozsudku

„Nebyly zákonným způsobem provedeny důkazy, zajištěné při domovních prohlídkách. Námitky máme i proti právní kvalifikaci, neboť za mnohem závažnější trestnou činnost, jakou jsou několikanásobné dokonané vraždy, soudy udílejí nižší tresty,“ dodal. Připouští sice, že se všemi těmito argumenty obhajoby se vyrovnaly už Vrchní soud v Olomouci a Nejvyšší soud.

„Máme ale za to, že soudy postupovaly pod tlakem veřejnosti. Je pravda, že nepřípustné zásahy do ústavních práv mého klienta jsem namítal již dříve, soudy to ale vyhodnotily nesprávně,“ dodal Kausta.

Rozhodování bude trvat měsíce až rok

Mluvčí Ústavního soudu Vlastimil Göttinger potvrdil Právu, že ústavní stížnost si podali pouze David Vaculík a Jaromír Lukeš. Zatím není jasné, kdy se ve věci rozhodne. „Na rozdíl od předchozích kroků v trestním řízení Ústavní soud lhůty nemá, ale bude se snažit postupovat co nejrychleji. Délka rozhodování se většinou počítá v řadu měsíců až jednoho roku,“ řekl Götttinger.

Václav Cojocaru i Ivo Müller se rozhodli již Ústavní soud s dalšími námitkami nezaměstnávat a tresty chtějí po zamítnutí jejich dovolání Nejvyšším soudem respektovat.

„Myslím, že by to bylo zcela bezpředmětné,“ řekla advokátka Iva Müllera Markéta Polišenská. I její klient přesto má určitou, byť jen velmi malou naději, že by se mohl dočkat nového procesu.

„Pokud by Ústavní soud vyhověl těm z námitek, které se týkají procesních vad, případ by se vrátil znovu před soud prvního stupně a část hlavního líčení by se tak musela konat znovu. To by se týkalo všech obžalovaných, tedy i těch, kteří si ústavní stížnost nepodali,“ vysvětlil Vaculíkův obhájce Kausta.

Čtyři žháři na dům ve Vítkově zaútočili v noci na 19. dubna 2009. Při útoku byli vážně popáleni tři Romové, nejhůře dopadla tehdy ani ne dvouletá Natálka, která přežila jen s velkou dávkou štěstí a do konce života si ponese trvalé následky. Podle zjištění soudů byli všichni čtyři žháři aktivními neonacisty a svůj čin si načasovali u příležitosti 120. výročí narození Adolfa Hitlera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám