Hlavní obsah

Ženě v parku dupal na hlavu a chtěl ji znásilnit, dostal 18 let

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na 18 let za mříže poslal v úterý senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě šestačtyřicetiletého Jiřího Feldmanna za to, že před dvěma lety v srpnu ve Smetanových sadech v Olomouci brutálně napadl ženu. Pokusil se ji znásilnit a poté zabít.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Feldmann u olomouckého krajského soudu

Článek

Do souhrnného trestu byla zároveň zahrnuta i loupež, za kterou byl obžalovaný již dříve odsouzen Okresním soudem v Opavě k šesti rokům. Rozsudek zatím není pravomocný. Feldmann i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Vše se odehrálo v létě 2012. Muž, jak vyplynulo u soudu, si k ženě nejprve přisedl na lavičku, pak ji začal obtěžovat a požadovat po ní pohlavní styk.

Poté poškozenou udeřil do obličeje a srazil ji na zem. Následně začal oběť bít pěstmi do obličeje, sevřel ji rukama kolem krku, začal ji intenzivně škrtit, až nešťastnice upadla nakrátko do bezvědomí.

Trest, který je na samé horní hranici zákonné sazby, ta činí 10 až 18 roků, je zcela na místě
soudce

Poté, kdy již bezvládně ležela na zemi, jí dupal na hlavu a horní část hrudníku. Znovu se také snažil na ní vykonat pohlavní styk, což se mu opětovně nepodařilo. Nakonec se ženu ve vzteku pokusil usmrtit. Sevřel jí oběma rukama krk a začal ji intenzivně rdousit.

Žena ho prý okradla

Žena ztratila vědomí. Teprve poté, co už nejevila známky života, a byl vyrušen náhodným svědkem, nechal ji násilník na zemi a odešel. Nezemřela jen shodou okolností. Utrpěla však řadu zranění včetně zlomeniny čelisti a prasklé očnice.

Feldmann u soudu vše popřel, přiznal se jen k tomu, že dal ženě několik facek. Tvrdil, že ho okradla. K žádnému pohlavnímu styku ani pokusu podle něj nedošlo. Odmítl i to, že by ji chtěl zabít.

„Kdybych to chtěl udělat, měl jsem u sebe nůž,“ uvedl. Dodal, že po konfliktu šel do baru, a když se mu to rozleželo v hlavě a vrátil se na místo, chytila jej prý hlídka.

Krajský soud však jeho obhajobu neakceptoval. „Neodpovídala objektivní realitě. Důkazy, především výpovědi svědků, obžalovaného jednoznačně usvědčují. Trest, který je na samé horní hranici zákonné sazby, ta činí 10 až 18 roků, je zcela na místě. Zohledněno v něm bylo mimo jiné to, že Feldmann má na svém kontě již 18 deliktů. Navíc podle znalce jeho resocializace není možná. Jiný trest tedy za těchto okolností nepřicházel v úvahu,“ řekl k verdiktu předseda senátu Vladimír Hendrych.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám