Hlavní obsah

Žena zřejmě viděla přípravu atentátu u kasina

Právo, David Hluštík
PRAHA

Informaci o možné přípravě atentátu na izraelského podnikatele Assafa Abutbula policie shodila ze stolu. Tvrdí to alespoň svědkyně Božena Š. z Prahy. Pět dní před výbuchem Na Příkopě si totiž všimla člověka, který se několik set metrů od kasina Royal choval velmi podezřele.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Rozhlížel se kolem sebe, zkoumal podvozek velkého auta, dával k němu zmačkanou plechovku a pak si ji z několika pohledů fotil. Okamžitě to oznámila policii. Ta se jí však ozvala až o týden později.

Minulou středu šla paní Božena s kamarádkou kolem osmé večer Dlouhou třídou, když uviděly podezřelého člověka. Asi třicetiletý, hubený, vypadal ošuntěle. Měl asymetrický trojúhelníkovitý obličej. Nesl v ruce zmačkanou zelenou plechovku a prý se divně rozhlížel. Podle ní to byl asi Arab.

Chování muže jí přišlo podezřelé

"Bydlím na Starém městě, a protože už nějaké výbuchy v Praze byly, tak jsem kamarádce říkala, pojď pryč. Měly jsme strach. U velkého auta si prohlížel podvozek a dával ke kolu plechovku a na tu zaměřoval fotoaparát. To mi prostě přišlo nenormální," řekla Právu očitá svědkyně. Podle ní měl velmi drobnou postavu, zelené kalhoty a černé tričko. Tvar jeho obličeje ale nesouhlasí s policejním identikitem, který zveřejnili v televizi," poznamenala paní Božena.

Policie nepřijela

Podle ní neznámý muž došel na roh ulice, znovu se rozhlížel kolem sebe a znovu si auto fotil, asi zrcadlovkou. "Došly jsme na Staroměstské náměstí a zavolaly policii. Nikdo ani po dvaceti minutách nepřijel, tak jsem volala zase a opět nic," postěžovala si svědkyně. Paní Božena se opět policii ozvala po zhlédnutí nedělních zpráv v televizi. "Nějaká slečna si to podrobně zapsala a tím to skončilo," uvedla.

Policejní zdroj oznámení potvrdil. "Volání svědkyně je archivované. Okamžitě jsme to předali místně příslušným kolegům z Prahy 1. Bylo nám ale řečeno, že to odkládají s tím, že lidé jsou popletení z televizních filmů," řekl policista.

Na možnou souvislost výbuchu před kasinem s oznámením si pak kriminalista vzpomněl večer po výbuchu. "Informoval jsem opět nadřízené složky, navíc ta paní opět volala. Pak se to dohledalo a vzali si to kolegové z několika policejních útvarů včetně mluvčích," podotkl.

Až ve středu se paní Boženě ozval policejní vyšetřovatel. "Ani mi nepřipadalo, že tomu, co jsem řekla, přikládal nějakou váhu. Chtěl vědět, co jsem viděla, když jsem mu to popsala, tak se mu to zdálo nepravděpodobné a řekl, že mi děkuje."

Denně jsou stovky hlášení

Náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně o svědectví paní Boženy neměl ani tušení. "Je to pro mě naprosto nová informace. Pokud tam jsou konkrétní věci, tak se prověří," řekl Právu. Poznamenal zároveň, že pokud nedojde ke spáchání trestného činu, tak policie může těžko něco dělat.

"V té době se ještě nic nestalo. Něco jiného je, když k tomu dojde. Vypadá to podezřele, ale nic z toho nevyplývá," uvedl náměstek policejního prezidenta. Podle něj policisté každý den obdrží stovky různých hlášení od občanů a pochopitelně není v jejich moci všechny prověřovat. "Je to vždy na rozhodnutí konkrétního policisty," dodal. "Třeba se pletu. A někdo si o mě bude myslet, že jsem blázen, ale prostě jsem chtěla jen policii pomoct," poznamenala bezradně svědkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám