Hlavní obsah

Žena v Brně utrhla hlavu figuríně Leoše Janáčka

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Brněnská policie vyšetřuje několik případů vandalismu, kdy lidé poničili figuríny s podobou hudebního skladatele Leoše Janáčka, jež jsou rozmístěné po městě v rámci probíhajícího festivalu Janáček Brno. Bezpečnostní kamera například zaznamenala ženu, která maketě utrhla hlavu. Incidenty vyšetřuje policie.

Vandalové utrhli hlavu figuríně Leoše JanáčkaVideo: Městská policie Brno

 
Článek

Festival Janáček Brno začal v pondělí a potrvá do 16. října. Pořadatelé (TIC Brno) představují akci mimo jiné i figurínami Leoše Janáčka s jeho pejskem Čiperou, které upozorňují na možnost poslechu mistrovy hudby v netradičním prostředí veřejného prostoru. Na řadě míst z nich ovšem po útoku vandalů zůstalo jen torzo.

V Brně někdo rozmlátil úly připravené na zimu, včely neměly šanci přežít

Krimi

Moc zjevně nepomáhá ani upozornění strážníků, že většina poutačů je v dosahu městských kamer. Obsluha kamerového systému ve středu krátce před půlnocí na Moravském náměstí natočila 23letou ženu, jak figurínu ničí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Figurínu Leoše Janáčka s jeho pejskem Čiperou v životní velikosti lze potkat na mnoha místech Brna

„Pracovníci dohledového centra živě sledovali, jak rychle přistoupila k figuríně, uchopila její hlavu, stlačila ji dolů a v doprovodu přítele pokračovala v chůzi. Informace se ihned dostala k nejbližším hlídkám, které podezřelou během několika okamžiků vypátraly v zaparkovaném autě na Kolišti,” popsal akci mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Na pražském Petříně spadla socha Nerudy, případ řeší policie

Krimi

„Dívka se nejprve strážníků ptala, co od ní potřebují. Když se jí zmínili o záznamech z kamer, přiznala se k poničení figuríny. Hlídce řekla, že ji poškodila z vlastní hlouposti,” dodal mluvčí.

Jedna figurína má hodnotu zhruba 5000 korun. Vzhledem k tomu, že v uplynulých dnech jich už vandalové poškodili více, předali strážníci případy i s kamerovými záznamy státní policii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám