Hlavní obsah

Žena umírala několik hodin s roztrženými játry, Ústavní soud vrahovi potvrdil 22 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za surovou vraždu manželky si Petr Gola z Pržna na Frýdecko-Místecku s konečnou platností odpyká 22 let ve vězení. Jeho stížnost jako zjevně neopodstatněnou odmítl Ústavní soud (ÚS). Po brutálním útoku Gola své manželce neposkytl žádné ošetření ani nepřivolal potřebnou pomoc, přestože žila možná ještě několik dalších hodin.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Gola u Krajského soudu v Ostravě.

Článek

V ústavní stížnosti muž poukazoval na údajné porušení práva na spravedlivý proces a osobní svobodu. Nesouhlasil s tím, že justice označila čin za surově a trýznivě provedený, ani s tím, že znalci jeho nápravu označili za nepravděpodobnou. Nebyla prý splněna ani jedna z podmínek pro uložení výjimečného trestu.

Podle ústavních soudců ale muž pouze opakoval námitky, s nimiž se již postupně vypořádaly soudy všech stupňů – včetně Nejvyššího, který jeho dovolání taktéž odmítl. Verdikty jsou prý řádně odůvodněné a v kauze nelze spatřovat žádný omyl či exces.

Třiatřicetiletou ženu její manžel dlouhodobě týral od roku 2009. Musela často vyhledávat lékařské ošetření, nedala však souhlas s trestním stíháním. Násilí kulminovalo předloni v červenci. Muž partnerku bil a kopal do hlavy a trupu a našlapoval na ni. Způsobil jí tržné a řezné rány, zlomeniny s masivním krvácením a rozsáhlé roztržení jater.

Muž tvrdil, že jeho manželka často pila a hádky sama vyvolávala. V osudný den se prý vrátila domů opilá a on zjistil, že utratila poslední peníze. Po vraždě zastlal ženino tělo do postele a v domě ještě několik dní žil se čtyřmi dětmi. Teprve pak mrtvolu odnesl z ložnice do kotelny a uprchl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám