Hlavní obsah

Žena souzená za návod k vraždě manžela: Je to justiční omyl

Právo, Petr Kozelka
Brno

Přestože detektivky se podobnými náměty jenom hemží, ve skutečnosti se s takovým případem česká justice setkává velmi zřídka. Řeč je o tom, že se peněz chtivá manželka domluví s milencem, jak odstranit staršího bohatého manžela. Ve vazbě s tímto obviněním už více než dva roky sedí Eva Grycová souzená za návod k vraždě manžela. Právo s ní exkluzivně promluvilo.

Obžalovaná dvojice u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Tento týden odvolací Vrchní soud v Olomouci vyhověl odvolání a zrušil trest nad osmatřicetiletou psycholožkou a podnikatelkou Grycovou i jejím údajným osmadvacetiletým komplicem Josefem Koprivou. Případ tak musí brněnský soud projednat znovu. Původně dostali oba 16 let za návod k vraždě a pokus vraždy.

Pokud by soud skutečně Grycovou uznal vinnou, stala by se jedinou vysokoškolačkou v českých věznicích odsouzenou pro vraždu. Žádná ze zbylých 47 žen ve výkonu trestu se nemůže vysokoškolským diplomem pochlubit, jak Právu potvrdila mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby Petra Kučerová.

Kauza vražedného útoku na krále erotického průmyslu se vrací ke krajskému soudu

Krimi

Grycová měla podle obžaloby navést Koprivu k vraždě svého manžela, jednasedmdesátiletého milionáře zbohatnuvšího mimo jiné v erotickém byznysu. Kopriva podle verdiktu muže vylákal na okraj Brna, kde se ho pokusil svrhnout ze skály. Oběti se ale podařilo zachytit se za skalní výstupek, odkud ji zachránili svědci a přivolaní policisté. Právě výpověď údajného komplice je jediným přímým důkazem.

Našla chyby ve spise

Do návštěvní místnosti brněnské vazební věznice, kde mimochodem nechybí ani dětský koutek, přivádí eskorta štíhlou černovlasou ženu s několika archy poznámek v ruce. Za dobu strávenou ve vazbě už má spis svého případu do detailu prostudovaný a při rozhovoru hbitě upozorňuje na chyby, které se prý v jejím případě staly. Podrobně rozebírá časovou osu, která má dokazovat její nevinu a konfrontuje jednotlivé důkazy. Mimochodem, oběť útoku, její manžel, za ní od začátku vyšetřování stojí. A je pevně přesvědčen o její nevině.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Eva Grycová byla na dlouhou a podrobnou závěrečnou řeč velmi dobře připravena. Soud požádala o zproštění viny.

„Tento případ je ojedinělý, a přesto mu soud z mého pohledu nevěnoval dostatek pozornosti. Proti mně není žádný přímý důkaz kromě výpovědi pana Koprivy. Jako netrestaná bezúhonná osoba jsem dostala 16 let, tedy trest, který často nedostanou ani pachatelé dokonaných brutálních vražd, já i moje rodina máme zničený život a to vše jen na základě svědectví několikrát odsouzeného psychopata,“ řekla Právu Grycová.

Milenci chystali vraždu, brněnský soud je tvrdě potrestal

Krimi

„Nejsem žádná zlatokopka, už před svatbou jsem měla majetek v hodnotě několik desítek milionů korun. Začínala jsem s agenturou na hlídání dětí, miniškolkou a potom jsem měla prosperující podnikání na psychologické poradenství, psychoterapii, pořádala jsem semináře, chystala jsem se rozjet spolek na podporu rodin starajících se o lidi s Alzheimerovou chorobou. S manželem máme syna, byla jsem dobře zabezpečená, neměla jsem žádný důvod si to kazit,“ upozornila žena.

Bere léky

Zatímco se jí manžel při návštěvě za mřížemi starostlivě ptal, co dobrého jí může donést z vězeňské kantýny, Grycová před redaktorem Práva cupovala věrohodnost svého údajného komplice, který se mimo jiné vídal i s omilostněným vrahem Jiřím Kajínkem.

Foto: Petr Marek, Právo

Josef Kopriva a Eva Grycová u olomouckého vrchního soudu.

„Podstoupila jsem znalecké vyšetření, podle jeho závěrů jsem bez nějaké patologie. Zato u pana Koprivy znalkyně vyřkla podezření na chorobné lhaní. Podle ní byl schopen udělat cokoli, byl v situaci, kdy potřeboval peníze. A nedostatek bohatství vnímal jako svůj velký problém,“ odkazovala na posudek Grycová s tím, že nerozumí tomu, proč soud i vyšetřovatelé více věřili jejímu údajnému komplicovi. Podle ní jsou důkazy o její nevině i v tzv. elektronickém spisu, kde jsou například záznamy z telefonů a historie prohlížení webových stránek.

Přechod do světa za mřížemi byl pro úspěšnou psycholožku šokem. „Musím brát vysoké dávky antidepresiv, abych to tu zvládla. Většinou jsem na cele sama, občas využijí mé odbornosti, a dají mi tak někoho, kdo vykazoval nějaké sebevražedné chování. Jednu ženu už jsem takto na pokoji zachraňovala,“ popsala.

„Už když mě odvezli na policii, myslela jsem, že se někdo omluví a pustí mě. V obžalobě se píše, že u mě jsou pochybnosti. Kam se ty pochybnosti poděly u soudu? Nikdo nebral v potaz ani svědectví manžela. Nejde tu jen o mě, je to nebezpečný precedens, někdo si na vás něco vymyslí a nemáte možnost se bránit. Jak chcete prokazovat, že jste něco neudělali? Je to jako inkviziční soud, tehdy také jen stačilo vznést obvinění,“ dodala Grycová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám