Hlavní obsah

Žena omlouvá druha, který ji skalpoval

Právo, Martin Polák
SOKOLOV

Kuchyňským nožem skalpoval a pořezal o Silvestrovské noci 2003 svou těhotnou družku Vladimíru Divotyanovou šestatřicetiletý Rudolf Janský z Kynšperka na Sokolovsku. O pět let mladší žena ho však v pátek před sokolovským okresním soudem, který případ projednává, tvrdě hájila s tím, že hrůzný čin byl pouze nešťastná náhoda.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.12.2016. Křest knihy Koleje a město Michaely Závodné. Nádražní ulice, po které tramvaj jezdí od roku 1894. Zastávka Stodolní.

Článek

Divotyanová původně odmítla vypovídat, protože má s Janským malé dítě, dnes ale otočila. "Měla jsem dlouhé vlasy a provokovala jsem ho, že se nenechám ostříhat. Vzal nůž a chtěl mi je uříznout, ale sjela mu ruka," popsala soudu svou verzi žena, které po útoku chyběla na temeni hlavy kůže i s vlasy o rozměrech pět krát čtrnáct centimetrů.

"Byli jsme napití. Většinou se jenom hádáme a nadáváme si. Není agresivní," omlouvala obviněného muže, který má problémy s alkoholem. Policisté na místo přijeli na žádost sousedky, která je zavolala poté, co skalpovaná žena křičela o pomoc.

Janský, jenž byl tu noc silně opilý, však byt zamknul a zabarikádoval. "Když přijeli, lekl se jich a dostal strach," vysvětlovala chování svého druha Divotyanová. Podle ní nebylo její zranění až tak vážné. Janský ještě při převozu stačil z části zdemolovat policejní vůz.

Obviněný před lety znásilnil svou bývalou ženu

 "Z hlavy jsem moc nekrvácela. Pouze mi trochu tekla krev z pořezaných prstů," uvedla Divotyanová. "Vidíte ty dveře od krve? Tam to vypadalo jako když někdo natře pokoj červenou barvou," zpochybnil její slova soudce Radoslav Krůšek a ukázal ženě fotografie z kynšperského bytu. "Nechtěl mi ublížit," trvala stále na svém Divotyanová. Přestože jí její druh způsobil četná zranění, už od počátku si nepřála, aby byl Janský stíhán.

Nespolupracovala s lékaři a nedovolila nahlédnou soudnímu znalci do lékařské dokumentace. Nicméně soudní znalec z oboru chirurgie u soudu řekl, že je velmi nepravděpodobné, aby Divotyanovou Janský zranil náhodou. Vypovídat měla i sousedka Lenka Zlámalová. Ta však odmítla s tím, že už tři roky žije z bratrem obžalovaného Aloisem Janským.

Rudolf Janský, kterému v případě uznání viny hrozí až osm let vězení, u soudu celou dobu mlčel. V roce 2000 byl odsouzen za znásilnění své bývalé ženy, které rovněž vyhrožoval nožem. V současné době je v podmínečném trestu za zanedbání povinné výživy. Soud jednání odročil na listopad, kdy bude vypovídat znalec z oboru psychiatrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám