Hlavní obsah

Zdravotní sestra odhalila týrání v domově důchodců

Novinky, Karel Balcar
OSTRAVA

Šikanováni a týráni byli nesoběstační senioři žijící v Domově důchodců na Petruškově ulici v Ostravě-Zábřehu. Poukázala na to ve své stížnosti sociálnímu odboru ostravského magistrátu zdravotní sestra, která v domově pracovala. Případ nyní šetří policie.

Foto: archiv Lindy Keprtové

Dramaturgyně a režisérka košické opery Linda Keprtová.

Článek

Senioři podle stížnosti trpěli dehydratací, protože jim byly nabízeny pouze vřelé nápoje. I když měli mnozí z nich problémy s úniky moči, koupali se jen jednou týdně.

Alarmující byl pak případ ženy, která si při koupání poranila nohu. Plných třiadvacet dní si pak údajně stěžovala na bolest, ale staniční sestra jí nezajistila potřebná vyšetření. Personál dostal za úkol oteklou a zarudlou končetinu léčit jako růži. Když se však ukázalo, že léčba nezabírá, dočkala se žena rentgenu. Poranění bylo diagnostikováno jako fraktura. P

odle tvrzení zdravotní sestry lidem personál domova zanedbáváním lékařské peče neulehčil ani nejtěžší chvilky. Mnohdy údajně prokřičeli před smrtí dny a noci, protože nedostali ani tišící léky.

Magistrát přiznává pochybení personálu

"V domově důchodců byly potvrzeny nedostatky v péči o klienty," přiznal Právu Oldřich Eliáš z odboru sociálních věcí ostravského magistrátu s tím, že popisovaný případ se zlomeninou, i to, že senioři dostávali tekutiny nevhodné teploty, jsou pravdivé.

Podle něj v tomto případě selhal lidský faktor i systém kontrol v zábřežském domově důchodců. "Zmiňovaná staniční sestra už není pracovnicí domova důchodců a její zástupkyni jsme převedli na jinou práci. Odpovědní pracovníci dostali finanční postihy. Dali jsme také dva podněty k trestnímu stíhání na jednu z pracovnic," konstatoval Eliáš.

Ředitele domova důchodců Josefa Huška se zastihnout nepodařilo. Zda je jeho post v tuto chvíli ohrožen, odmítl Eliáš komentovat. "Mohu potvrdit, že případ šetří policisté služebního obvodu Ostrava-Zábřeh 1. V současnosti zjišťují, zda uvedeným jednáním nebyl spáchán trestný čin či přestupek," sdělil mluvčí policie Milan Klézl.

Policisté nyní provádějí výslechy a studují konkrétní lékařské zprávy.

Kontroly také brzy ráno

Pracovníci magistrátu v minulých dnech údajně zintenzívnili kontroly ve všech ostravských domovech důchodců, a to i v brzkých ranních hodinách, což se podle Eliáše v minulosti nedělalo.

"S týráním seniorů jsem se v Ostravě již setkal, ale především v běžných domácnostech. Je to první případ, kdy k tomu došlo v domově důchodců," konstatoval praktický lékař a geriatr Hugo Přibyl.

Obecně pak doplnil, že 4 až 10 procent seniorů má zkušenosti s týráním. Pokud se tyto případy objeví v domovech důchodců, pak je to nejčastěji selháním ošetřovatele. Většinou prý jde o lidi, kteří nemají potřebnou psychohygienu.

"Senioři se to mnohdy bojí oznámit. Vekou roli hraje stud, strach z většího týrání, anebo jejich mentální kondice. Ti, co trpí demencí, si jen těžko budou někde stěžovat," uzavřel Přibyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám