Hlavní obsah

Zbylé tři útočníky z Horusic hledají policisté po celém světě

Právo, Pavel Orholz

Na trojici pachatelů loupežného přepadení v Horusicích Vitalije Reprinceva, Viktora Bobaka a Andreje Smala byl vydán evropský i mezinárodní zatykač a pátrají po nich tak zatím bezvýsledně policisté po celém světě. Zločin, při kterém zemřeli dva lidé, se stal v září roku 2015.

Soud s muži podezřelými z přepadení firmy v HorusicíchVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Na lavici obžalovaných se hájí u táborského soudu pouze 33letý Róbert Simon a o čtyři roky starší Ivan Ivanovskij, kterým za loupež, po níž zemřel majitel firmy i jeho švagr, hrozí až doživotní vězení.

Tři uprchlí Ukrajinci však nemusí být do České republiky vydáni ani v případě, že je policisté v zahraničí dopadnou. „Například Ukrajina své stíhané občany nevydává,“ upozornil soudce Petr Černý.

Policisty přivedly na stopu pětičlenného gangu telefonní hovory, kterých bylo v dané oblasti přes 3300. Postupně dospěli až k podezřelým číslům. Nakonec zjistili, že pachatelé si koupili SIM karty pár hodin před přepadením v Brně.

Foto: PRÁVO - Pavel Orholz

Obžalovaní Ivan Ivanovský a Róbert Simon (vpravo) před Krajským soudem v Táboře.

Soudce pochválil práci policistů

Soudce Černý pochválil práci policistů na celém případu a spis by prý mohl být vzorem pro policejní akademii. „Já opravdu říkám, že jsem něco takového v životě neviděl. Z toho nic, co měli, dosáhli toho, že tady jsou dva obžalovaní, kteří se k tomu přiznali,“ uvedl Černý s tím, že spis má pět tisíc listů a policisté prověřili mnoho stop.

„Úžasné je například i to, kde se vyrábějí pásky, kterými byly spoutány oběti. A že těch výrobců je po Evropě spousty. Byla to italská firma. A dále prověřovali, kam se pásky dodávají a kde se prodávají. Je vidět, že opravdu prověřovali obrovskou spoustu možných cest,“ konstatoval soudce Černý.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ivan Ivanovskyi (vlevo) a Róbert Simon u Krajského soudu v Táboře.

Pětičlenný gang zaútočil na rodinnou firmu večer 16. září 2015. Muži byli maskováni lékařskými rouškami, kuklou a jeden z nich, údajně Ivanovskij, měl v ruce plynovou pistoli. Zaútočili velmi rychle na osm zaměstnanců a rodinných příslušníků, které spoutali. Některým z nich dali na hlavy papírové krabice a mlátili je výfukem do hlav i hrudníků. Kopali do nich a nešetřili pěstmi. Nakonec si z místa činu odnesli 328 tisíc korun. Loupež prý byla předem pečlivě naplánovaná.

Ve středu soud projednával důkazy z přípravného řízení, ve  čtvrtek jsou u táborského soudu závěrečné řeči, a pokud vše půjde podle plánu, mohl by padnout rozsudek.

Reklama

Související články

Znalci potvrdili brutalitu útoku v Horusicích

Soudní lékaři z oboru patologie Zdeněk Šenkýř a František Vorel v pátek při výpovědi před táborským soudem potvrdili, že útok pěti mužů na rodinnou firmu...

Výběr článků

Načítám